Extreme Stadsbild Makeover. Part 2.

Ibland går förvandlingen av stadsbilden i flera steg. Som här, i hörnet av Järnvägsgatan och Hamngatan i Karlstad.

Tripp....

Tripp: Hotel Kung Carl. Med största säkerhet ett av de mest dekorerade och påkostade hus vi haft i Karlstad. Ett värdigt första möte för hitresta tågresenärer.

...trapp...

Trapp: Jodå, det är faktiskt samma hus, även om det är svårt att förstå. Nu har det en gång så rikt dekorerade hotellet fått anpassa sig till den nya tidens mer sparsmakade arkitektoniska ideal. Alla dekorationer på fasaden har hyvlats av, tinnarna och tornen har kapats bort och taket har planats ut. Så gick det till på 1950- och 60-talet. Längst fram i avhyvlingståget gick dåvarande stadsarkitekten själv och en rad karlstadhus gick samma oblida öde till mötes. Vad tycker du själv? Blev det bättre? Var det bra för stadsbilden? 1970-talet lider, liksom huset, när denna bild togs, mot sitt slut.

..trull. Klart!

Trull: 1986. Bort med alltsammans. Alla husen i hela kvarteret på en gång. Hotel Kung Carl, Stadskällaren och populära Cafe Royal på Drottninggatan åker på ett enda bräde i grävskopornas käftar. Och så upp med en enda fastighet som ersätter allihop. En rosa betongborg. Duvanhuset. Välkommen till Karlstad. Är det en slump att glasdelarna sitter där de ursprungliga tornen satt på Hotel Kung Carl? Skulle jag, om jag letade i arkiven, hitta någon text om att Duvanhuset har klara arkitektoniska referenser till det gamla hotellet? Det skulle inte förvåna mig. Vad är din egen bedömning?

Översta bilden är del av ett vykort. Övriga två är från boken 70- och 80-talets Karlstad av Lars Bäckström och Sten-Ove Carlvik.

9 svar till “Extreme Stadsbild Makeover. Part 2.

 1. Så underbart vackert det gamla Hotel Kung Carl var. Och en park framför också.
  Ack ja.

 2. Visst var det vackert! Inget direkt bra byte för stadsmiljön att förlora Hotel Kung Carl och få Duvanhuset. Synd.

 3. tomt 101 , 75 tydligen ägare van Hage , von . FÖRE branden 1865 .
  Undrar om det finnes lagfarter på denna tid

 4. Det var roligt att få se farmors gamla Centralhotell
  Farmor Frida kom nyskild med två barn på tidigt trettiotal från Sunne där hennes mamma drev Gästis. I mitten av trettiotalet fick hon arrendera Centralhotellet som hon lite senare lyckades förvärva. 1936 gifte hon om sig med en hotellgäst, en försäkringsman från Stockholm, Sven Hellborn.
  Frida drev hotellet själv fram till mitten av sextiotalet då det tvångsinlöstes av Karlstad stad. Det drevs sedan vidare av andra på sk rivningskontrakt, därav det största förfallet. Sven drev Centralmatbaren i gatuplanet
  Frida hade också en syster som hade ett hotell strax intill, har tappat namnet

  Ang farmor så drev hon under en tid även Edsgatans Turisthotell, hoppas det finns bilder på detta också.

  Ändå vart nog hennes våffelstuga på Edsgatan, strax nedanför hotellet det mest legendariska. De flesta Karlstadbor har säkert varit där på vintern och ätit våfflor, hoppas på bilder härifrån

  Thomas M

 5. Hej Thomas! Vad kul att du hittade hit och fantastiskt roligt att vi kunde få dessa uppgifter. Hotellet gick verkligen ett brutalt öde till mötes och att kommunen figurerat som ägare och därmed bidragit till förfallet kommer tyvärr inte som en överraskning. Edsgatans Turisthotell har vi ännu inte skrivit om, men nu när du fört det på tal så är det väl på sin plats att vi tar tag i det. Ska även söka efter bilder på våffelstugan som jag tyvärr aldrig besökt. Har du själv några gamla foton från Centralhotellet eller Edsgatan, i något gammalt familjealbum så vore det hemskt kul att få ta del av. Hör gärna av dig igen.

  Soliga Karlstadhälsningar,

  Peter Sörensen
  Operation Karlstad

 6. Hej Peter !
  Vi har ingen gammal släkt kvar i livet eller i Karlstad
  Däremot tror jag att hotellets portier och trotjänare är i livet. Han, Folke Friman i Karlstad vet säkert mycket om hotellet och annat runt omkring

 7. Visst fanns Elektrolux och Arkitekten Gunnar Henriksson inne på gården i huset, och jag vill innas att det var en skrivmaskin firma med skyltfönster, hette den Anders skogs ??

 8. En Folke Friman dog 2011 vid 89 års ålder. Kan det ha varit han?

 9. Min sambo har idag pratat med Ellen Magnusson Orvars fd fru . Hon berättade om Restaurang Central och skulle leta efter kort från restaurangen. Jag skall skriva allt hon berättade om några dagar MVH Anneli

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s