Hotel Kung Carl och Järnvägsgatan

Järnvägsgatan och Hotel Kung Carl. Välkommen till Karlstad!

Denna ståtliga utsikt mötte tågresenärer när de klev nerför trappan på tågstationen i Karlstad när 1900-talet ännu var ungt. Ståtliga Hotel Kung Carl med tinnar och torn samt den vackert stenlagda Järnvägsgatan med rader av borgmästarstenar inlagda i trottoarerna. Delar av denna stenläggning var intakta ännu hundra år senare, framför gamla Domushuset, och skulle bevaras i samband med bygget av Mitt i City 2003. Men någonting gick snett i kommunikationen mellan den högra och den vänstra handen. Som det tyvärr allt för ofta verkar göra här i Karlstad. Så nu tillhör den vackra stenläggningen tyvärr historien. Men visst var de vackra?

Bilden kommer från Värmlands Museums samlingar och finns på cd:n 176 bilder över gamla Karlstad som säljs på Muséet.

2 svar till “Hotel Kung Carl och Järnvägsgatan

  1. Vilken paradbyggnad, det hade varit något för samtidens Karlstad. Välj mellan: Duvan, Kung Carl. Duvan, Kung Carl. Gårdagens arkitekter var fullblodsesteter i förhållande till dagens ingenjörsarkitekter. Prakt och detaljrikedom präglade Kung Carl. Vad har Duvan? En vacker fasad mot Hamngatan?

  2. Mmmm. Håller med dig. Det var på den tiden som arkitekterna hade böjbara linjaler. Idag verkar de bara ha raka tyvärr 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s