Tingshuset i Klara

Bussomstigning framför Tingshuset i Klara. Ritat av Carl Crispin.

Bussomstigning för Säfflebussen utanför Tingshuset i Klara på 1940-talet. Tingshuset stod i västra änden av Malmtorget i Klara, där Arkitektkopia idag har sina lokaler. Huset brann tyvärr i slutet av 1970-talet och revs, kanske allt för snabbt, trots att det eventuellt kunnat renoveras. De tidstypiska dekorpelarna på hörnen av det höga tornet står där faktiskt än idag, som märkligt malplacerade reliker, för den som är nyfiken.

Huset ritades av Carl Crispin, stadsarkitekt i Karlstad 1899-1930. Crispin ritade vid denna tid flera Karlstadhus i sin fantasifulla, rikt dekorerade, och av medeltida borgar inspirerade, stil. Tyvärr är de flesta av dem idag rivna. Men några står där än idag, som exempel på Crispins känsliga penna – som t ex två av de sk patriciervillorna längs älven mellan Stadshotellet och Muséet (nr 1 och 3 från norr) samt det sk Tabernaklet i östra änden av Tingvallagatan. Carl Crispin var för övrigt son till den likaledes kände arkitekten Adrian Crispin Peterson, verksam i flera städer, bl a i Göteborg.

Som kuriosa i sammanhanget kan nämnas att det gamla smidesstaket som en gång satt utanför Tingshuset plötsligt återfanns här om året, i ett grustag utanför Karlstad. Hur det hamnat där förtäljer inte historien. Men det gjorde därefter tjänst en kort tid på Munkens uteservering tills Karlstad Kommun via Operation Karlstads försorg fick kännedom om staketets historia och köpte in det. Inom kort kommer det vackra gamla smidesstaketet därför åter att pryda trädgården till en annan kulturhistorisk byggnad, Tempelriddarordens hus på Drottninggatan, uppfört 1885.

Bilden är tagen av den legendariske Karlstadfotografen Dan Gunner och finns med på bild-cd:n 176 bilder från Gamla Karlstad, som kan köpas på Värmlands Museum.

3 svar till “Tingshuset i Klara

  1. Hej. jag ser gärna att du förbättrar texten till ”Tingshuset i Klara”. Jag, som lämnade K-d 1971 och denna kåk har helt fallit ur mitt minne. ”Västra änden” av Malmtorget försår jag inte direkt, var det längs Våxnäsgatan västerut? Tidsbestämningen ”nu” och hänvisnigen till en flyttbar enhet som ett företag, räcker inte riktigt som destination. kan du hjälpa mitt och andras minne? Tackar på förhand och tack för detta berömvärda vårdande av det som väl är ”staden i mitt hjärta”, för så är det när man växt upp med den.
    ‘130112, Lars N.

  2. Ulla-Britt Nordström

    Jag är uppväxt i Klara och kommer ihåg Tingshuset mycket väl det låg i änden av S:a Klaragatan mot Våxnäsparken. Har tjuvrökt där i portalen…..

  3. Tornet på Tingshuset skulle egentligen fått stå på vår tomt vid Skåres gamla Stinshus som ett lusthus. Jag hade gjort upp med rivningsfirman att tornet skulle tas ner helt och även om priset. Men när det kom ner på marken såg det så stort ut att jag ändrade mig. Vad jag vet var det en gårdsägare bortåt Årjängstrakten som köpte tornet istället. De små tornen på sidorna fick jag uppgift om att Karlstad Kommun tog hand om, hoppas de finns kvar någonstans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s