Extreme Stadsbild Makeover. Part 3.

Abra...

Före: Kvarteret Rosenbad heter det kvarter du möter hörnet av när du kommer upp ur gångtunnel under järnvägen på Vikensidan. Här låg fram till slutet av 1980-talet en sällsam blandning av gammalt och nytt och bottenvåningarna var fyllda av olika typer av verksamheter. Här låg gamla trähus från 1800-talet i bästa vilda västern-stil sida vid sida med Löfbergs vackra stenhus i fyra våningar från början av 1900-talet (t.v).

Ett av de sista exemplen på det ursprungliga Vikens blandade bebyggelse och därför med ett stort kulturhistoriskt värde, sade stadsarkitekt Per Lagergren i den stora kulturmiljöinventering som framlades 1984. Skulle de pittoreska husen därmed få vara kvar?

Kadabra.

Efter: Naturligtvis inte. Istället rev man rubbet. Och lät Riksbyggen smälla upp en enda jättefastighet som ersatte dem allesammans. Alf Svensson satt i Byggnadsnämnden och Lars-Rune Bengtsson var stadsarkitekt. Vem som gjorde vad vet jag inte – men – med facit i hand, blev resultatet lyckat?

Kunde det ha gjorts annorlunda?

Fakta om Viken: Av de 16 hus som pekades ut som kulturhistoriskt intressanta i inventeringen 1984 har man idag, 2007, 23 år senare, rivit 14, dvs 90%. När man rev det senaste i somras, Gula Villan, hördes argumenten ”man kan inte spara allt”, ”vi behöver bygga bostäder”, ”det är fallfärdigt” och ”det är ju det enda som finns kvar och då har det inget värde” från Stadsbyggnadsnämndens ordförande Håkan Holms läppar.

Den blandade trähusbebyggelsen i Viken är nu historia. Rader av likartade hus dominerar nu i en stadsdel som för bara drygt 20 år sedan kännetecknades just av sin stora mångfald. ”Miljön utmed Vikengatan ska bevaras” läser jag i Karlstad Kommuns Bostadsförsörjningsprogram från 2006. Det är tydligen ok för Karlstadpolitiker att skriva en sak i sina planer och sedan i praktiken göra precis tvärtemot.

Bilderna kommer från boken 70- och 80-talets Karlstad av Lars Bäckström och Sten-Ove Carlvik.

Annonser

5 responses to “Extreme Stadsbild Makeover. Part 3.

  1. fins det flera gamla bilder från viken skulle villa se dem

  2. Ref till ovanstående vill jag bara påminna om att kommunens handlingssätt är en gammal beprövad metod, inte bara i Karlstad. Kommunen köper in fastigheterna i den gamla ”kulturmiljön som bör bevaras”. Sedan sätter man stopp för alla former av underhåll och fastighetsskötsel. På några år, medan man ”utreder och planerar områdets framtida användning” hinner byggnaderna förfalla nästan helt. Då konstaterar man fullt logiskt att förfallet har gått så långt, att det inte är ekonomiskt möjligt att bevara den en gång så historiskt värdefulla miljön. Man har nått sitt mål och kan riva hela rasket. Olle Lindh, numera Arboga (där mycket har bevarats).

  3. Den gamla bilden väcker många minnen. Vänner till mej öppnade en kort period en second Hand butik i hörnet (där frisören ligger nu). undergroundklubben Råttfällan öppnades något senare….endast nattetid 🙂

    Ja blev inbjuden på en middag sent en natt i Paradlägenheten (där forna ägarinnan ? hade huserat) och det var enda gången i mitt liv jag trott mej anträffa riktiga Spöken!!! En helt obeskrivbar upplevelse!

  4. Peter….huset bakom järnvägen…till vänster om vikentunneln. Där fanns förr gamla trähus. Jag var med på en middag i paradlägenheten på våning 2 i hörnhuset där matronan med familj själv hade bott sedan urminnes tider (tror det var 1983 eller nåt jag var där). Jag tror inte mycket på Spöken ska du veta…men Där fick vi oss alla middagsgäster en tankeställare om det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s