Dansrestaurangen Nickebo på Råtorp

Tre vackra damer poserar framför entrén till Nickebo. Foto:Privat

”En dansrestaurang med mycket av eggelse, närhet, förhistorisk raggarstämning och kärlekslektioner, friska, sinnliga, heta. Hit går aldrig en flicka med ambition att förbli hemmadotter och dansar.” Så beskrivs den forna dansrestaurangen Nickebo av Birger Christofferson i boken ”50- och 60-talets Karlstad” av Sten-Ove Carlvik och Lars Bäckström.

Nickebos sommarrestaurang. Bild ur "50- och 60-talens Karlstad".

Nickebos sommarrestaurang bestod av två terrasser, den nedre direkt vid älvstranden, och den övre där dansorkesterna var inbyggd för att inte störa grannar. Ett 20-tal meter ut i älven låg den sk Videholmen dit många sommartid vadade ut för att sola och bada. På Nickebo kunde gästerna äta, dricka och dansa under bar himmel, något som gjorde restaurangen omåttligt populär.

Fika på Nickebos nedre terrass. Foto: Privat

Fram till 1952 drevs Nickebo av Sven Wennberg, välkänd och kunnig krögare med ett förflutet som köksmästare på Stadskällaren. Många internationella artister har stått på Nickebos scen, t ex Svend Asmussen. 1952 övertogs fastigheten av Ruben Ward och blir till verkstad och lager innan den 1960 byggs om till Värmlands största möbelhus.

Somliga evenemang på Nickebo fick Karlstadborna att gå "man ur huse"

Somliga evenemang på Nickebo fick Karlstadborna att gå "man ur huse"

Och så avslutningsvis lite kuriosa, vidarebefordrat till mig från Karlstadkännaren Peter Kleve, om var namnet Nickebo kom ifrån. Nickebo var nämligen namnet på huset ovanför dansrestaurangen, döpt efter ägaren, kapten Nils Boberg (1881-1939), allmänt kallad ”Nicke” Boberg. Han gav själv huset dess namn – ”Nickebo”. Ett namn som sedermera också gavs till den omåttligt populära dansrestaurangen, som än idag lever i många lite äldre Karlstadbors minnen.

8 svar till “Dansrestaurangen Nickebo på Råtorp

 1. Mycket intressant blogg! Verkligen synd att karlstad brann, och verkligen synd att dom river ner allt gammalt och vackert. Keep up the good work.

 2. Hej! Tackar! Och jag håller med. Bränder kan vi inte göra så mycket åt tyvärr. Men tokiga rivningsplaner och fula nybyggnadsidéer kan vi stoppa 🙂

 3. Berit Ö Johansson

  Det var väl Ruben Ward som hade Wards möbler i slutet på -50 talet. Min svåger arbetade där då och lagret var ute på Nickebo.

 4. Skulle du kunna kontakta mig. Jag har lite frågor om Nickeboa.
  Mvh,
  MIa Höglund

 5. Var det fest på Nickebo omkring 1. advent 1941?

 6. På Nickebo 1948 spelade Dizzy Gillespie m orkester – den förste företrädaren för den s k moderna jazzen, t o m före Charlie Parker. Det motsvarar nästan Sinatras besök på Finspångs Folkets hus, men här var antalet ‘diggare’ betydligt större. Allt var ändå belevat och korrekt jämfört med idag. Jag lyckades alldeles ensam i en paus få en pratstund med Dizzy G. Han var mycket artig och gav sin autograf på baksidan av ett blad från STF. Med vanlig pardans var det inte så lätt att hänga med inför alla improvisationer. Men spännande var det med en (redan etablerad) legend från ‘over there’!

  • Göran,
   du nämner att Dizzy spelade på Nickebo 1948. Han kom ju till Karlstad 28 januari det året för en konsert på Tennishallen. Spelade han till dans på Nickebo senare på kvällen? Jag håller på med lite lokal jazzforskning så jag är intresserad!

   • Besökte både Nickebo och Tennishallen på den tiden. Kanske bäst att inte dra för stora växlar på mig. Jag fyller 90 nästa gång! Men jag minns inte att det var snö och kyla, när jag såg och hörde Dizzy, även om så var fallet. Däremot minns jag trängseln i lokalen. Jag hade hunnit till studentkompaniet på I 2/ plutonchefsskolan – då. Det var inte långt till Råtorp. Alla från den tiden verkar ha försvunnit, men jag vet en kvinnlig årskurskamrat från gymnasiet i Karlstad, fortfarande briljant och intakt, som jag ska prata mera med om detta (än vad jag redan gjort).
    Återkommer alltså möjligen.
    Texten av mig om detta härrör från ett musikprojekt med Beckmans skola för reklam och design och Kulturhuset i Stockholm (nyligen). Där var jag en sorts DJ om jazzen på 40-talet (på väggen i Kulturhusets entréhall – det filmades också). Ett av mina barnbarn går på Beckmans = länken! Skriv i forts direkt till min mailadress gdn@telia.com. Här blir nog kommentarerna för långa, eller hur!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s