Dansrestaurangen Nickebo på Råtorp

Tre vackra damer poserar framför entrén till Nickebo. Foto:Privat

”En dansrestaurang med mycket av eggelse, närhet, förhistorisk raggarstämning och kärlekslektioner, friska, sinnliga, heta. Hit går aldrig en flicka med ambition att förbli hemmadotter och dansar.” Så beskrivs den forna dansrestaurangen Nickebo av Birger Christofferson i boken ”50- och 60-talets Karlstad” av Sten-Ove Carlvik och Lars Bäckström.

Nickebos sommarrestaurang. Bild ur "50- och 60-talens Karlstad".

Nickebos sommarrestaurang bestod av två terrasser, den nedre direkt vid älvstranden, och den övre där dansorkesterna var inbyggd för att inte störa grannar. Ett 20-tal meter ut i älven låg den sk Videholmen dit många sommartid vadade ut för att sola och bada. På Nickebo kunde gästerna äta, dricka och dansa under bar himmel, något som gjorde restaurangen omåttligt populär.

Fika på Nickebos nedre terrass. Foto: Privat

Fram till 1952 drevs Nickebo av Sven Wennberg, välkänd och kunnig krögare med ett förflutet som köksmästare på Stadskällaren. Många internationella artister har stått på Nickebos scen, t ex Svend Asmussen. 1952 övertogs fastigheten av Ruben Ward och blir till verkstad och lager innan den 1960 byggs om till Värmlands största möbelhus.

Somliga evenemang på Nickebo fick Karlstadborna att gå "man ur huse"

Somliga evenemang på Nickebo fick Karlstadborna att gå "man ur huse"

Och så avslutningsvis lite kuriosa, vidarebefordrat till mig från Karlstadkännaren Peter Kleve, om var namnet Nickebo kom ifrån. Nickebo var nämligen namnet på huset ovanför dansrestaurangen, döpt efter ägaren, kapten Nils Boberg (1881-1939), allmänt kallad ”Nicke” Boberg. Han gav själv huset dess namn – ”Nickebo”. Ett namn som sedermera också gavs till den omåttligt populära dansrestaurangen, som än idag lever i många lite äldre Karlstadbors minnen.

Annonser

5 responses to “Dansrestaurangen Nickebo på Råtorp

 1. Mycket intressant blogg! Verkligen synd att karlstad brann, och verkligen synd att dom river ner allt gammalt och vackert. Keep up the good work.

 2. Hej! Tackar! Och jag håller med. Bränder kan vi inte göra så mycket åt tyvärr. Men tokiga rivningsplaner och fula nybyggnadsidéer kan vi stoppa 🙂

 3. Berit Ö Johansson

  Det var väl Ruben Ward som hade Wards möbler i slutet på -50 talet. Min svåger arbetade där då och lagret var ute på Nickebo.

 4. Skulle du kunna kontakta mig. Jag har lite frågor om Nickeboa.
  Mvh,
  MIa Höglund

 5. Var det fest på Nickebo omkring 1. advent 1941?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s