Sommarros paviljong på Kartberget, ett kulturminne från 1800-talets Karlstad


Sommarros lilla paviljong på Kartberget, fr v landskanslist Edvin Noréus samt stationsskrivarna Pontus Setterman och Åke Wickman. Bild ur ”Det gamla Carlstad” av Mats Ronge.

Cyklar du längs älven förbi Romstad i riktning mot Björkås så passerar du förbi den lilla idyllen Kartberget, precis där Romstad slutar och grusvägen längs älven tar sin början. På den lilla bergsknallen med vacker utsikt in mot Karlstad tronar än idag ett minne från det gamla Karlstad. Dagens hyresgäster har bebott huset i över 40 år och kan berätta allt om husets och platsens historia.


Festligheter på Kartberget i början av 1900-talet. Foto:Privat

Här har tiden i det närmaste stått stilla de senaste hundra åren och man kan riktigt känna det när man står under de gamla ekarna och kikar upp mot det vackra gamla huset och dess omsorgsfullt skötta trädgård. En sann idyll mitt i ett expansivt Karlstad. I det gamla lusthuset på bergets topp samlades honoratiores och läkare vid tiden kring förra sekelskiftet för att jaga och umgås. Lusthuset uppfördes enligt Mats Ronges bok Det gamla Carlstad under 1800-talet som en del av det ståtliga landeriet Sommarro, beläget på andra sidan älven men idag tyvärr rivet sedan länge. Många kända Karlstadbor från denna tid har lämnat sina signaturer på inneväggarna.


Fotografering framför paviljongen på Kartbergets topp. Foto:Privat

Idag planeras en kraftig exploatering av Kartberget. Här finns naturligtvis pengar att tjäna för den som äger området. Men Kartberget än utan tvekan en sällsam plats och ett minne från det gamla Karlstad som borde bevaras till eftervärlden, som en oas, bara några minuter från citykärnan. Varför inte k-märka Kartberget och dess miljö, köpa in det till kommunen och låta kulturarbetare bo i huset, konstnärer eller författare, mot att de sköter trädgården. Som skrivarlyorna i Stockholms gamla kulturkvarter. Och håll berget öppet för nu- och framtida Karlstadbor som vill ta med sina picknickkorgar och njuta av Karlstad, så som det en gång såg ut.

2 svar till “Sommarros paviljong på Kartberget, ett kulturminne från 1800-talets Karlstad

  1. Ping: Kartberget ett kalhygge för nybygge « Bildligt Talat

  2. Ping: Andra sidan | Bildligt Talat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s