Komministergården på Tingvallagatan

I Tingvallagatans östra ände, i backen ner mot det gamla lasarettsområdet, ligger än idag den vackra gamla komministergården som visas på detta vykort från tidigt 1900-tal. Som synes av gatubeläggningen var detta vid denna tid ingen särskilt hårt trafikerad gata, men ändock kantades gatan av vackra alléträd. Kanske något att fundera över att återinföra i dagens Karlstad. För visst är det vackert?

Annonser

14 responses to “Komministergården på Tingvallagatan

 1. Tack för spännande och mycket givande läsning!!

  Jag bor i ett kollektiv på Tingvallagatan 1b och är nyfiken på lite historik om vårat hus. Kanske vet du när det byggdes och om det fanns några butiker på bottenplan redan då. Huset är inte alls jämförbart med grannhusen; den vackra Baptistkyrkan och den fina komministergården, men vi har i alla fall en fin gammal hiss.
  All historik välkomnas varmt!

 2. Tack för din fråga. Och tack för det fina omdömet om sidan. Kul att du är intresserad 🙂

  Jag vet själv inget om huset men har tagit reda på litet via Sven Wallin, en god vän och Karlstadkännare.

  Tingvallagatan 1B är ju som du säkert vet ett s k funkishus, sannolikt byggt 1937-38, dvs före andra världskriget. Arkitektens namn har jag tyvärr inte fått fram än men det handlade sannolikt om en lokalt verksam sådan.

  Huset fick när det byggdes benämningen ”mellan anden och köttet” i folkmun. Det berodde på att det låg mellan kyrkan och kommunens köttbesiktningsbyrå, som låg i samma hus som vård- och omsorgsförvaltningen idag sitter i.

  Det var i alla fall lite mer information. Hittar jag mer så återkommer jag. Annars kan du höra av dig till kommunantikvarie Terese Myrin på Karlstads Kommun. Hon kan säkert ge dig mer fakta.

 3. Under slutet av fyrtiotalet fanns i huset ett ”fritidshem” där elever från khal, på huseta andra våning, kunde köpa mjölkchokolad och smörgåsar, läsa tidningar och spela spel. I bottenvåningen hyrdes lokal av läroverket.

 4. Huset 1B som omnämns ovan hade mycket riktigt hiss och inglasad entre. Flotta våningar och butiker i bottenplanet, bl.a. Bomans glas, Mårtenssons elektronik, Hugins kassaregister m.fl. Vad som inhyses där idag vet jag inte.

 5. Några korta kommentarer.
  Tinvallagatan 1a är och har varit baptistförsamlingens kyrka ”Tabernaklet”.

  Tingvallagatan 1b har även i folkmun kallats ”mellanfläsket”. Har hört att Karlstadsbyggmästaren Nils Lindblad uppförde byggnaden. Den ägdes under en lång tid av familjen Lurén i Lidköpingstrakten. Vicevärd var länge bankkassören och senare bankvärden Göte Rundqvist på Wermlandsbanken. Huset ägdes sedan av familjen Hammarsten. Nuvarande ägare är Wermlands Invest. Fastigheten sträcker sig genom kvarteret till Karlbergsgatan, där en gång ambulansgaragen fanns i husets undervåning. Det var på den tiden som brandstationen låg i gamla lasarettsbyggnaden. I huskroppen mot Tingvallagatan fanns i slutet av 40-talet och ett antal år framöver folkskolans förvaltning och skolläkaren.

  Tingvallagatan 1c var köttbesiktningens byggnad. Där kunde man på 50-talet köpa flaskmjölk på söndagarna. Detta var något speciellt för karlstadsborna. I mjölkaffärerna fanns vid denna tid endast mjölk i ”lös vikt”. Rektor Ivar Seth bodde i huset ett flertal år på den översta våningen.

  Tingvallagatan 1c är den s.k. Komministergården. Här var det på 50-talet lektionssalar för läroverkets gymnasister. Bottenvåningen var bespisningslokaler. Jag har själv gått i byggnaden i första ring läsåret 1959-60, innan gymnasiet flyttade ut till Sundsta hösten 1960.

 6. Rättelse till ovanstående inlägg.
  Komministergårdens adress skall givetvis vara Tingvallagatan 1d.

 7. Har jobbat i huset Tingvallagan 1D mellan 1994 tills i sommras och kommer ev att jaobba där lite av och till framöver. Nu är det del av Arbetsmarkanads och socialförvaltnigen, Vuxenavd.om finns.
  Jag har hela tiden drömt om att gatan utaför som nu är parkeringsplats skulle bli ett gångstråk med träd buskar och sittbänkar.Tack för bilden, vet du när huset byggdes? har hört 1860 talet:

 8. Hej Krister och övriga som skrivit mycket intressanta kommentarer och adderat kunskap till denna bild. Och jag måste verkligen hålla med om att det vore ett lyft för Karlstad att åter koppla ihop Tingvallagatans östra och västra del och göra det möjligt för såväl gående som biltrafik att trafikera gatan i hela dess sträckning. Att som idag använda den som ev avskuren bilparkering kringskär och förminskar ett redan kraftigt kringskuret city och gynnar inte stadsmiljön och affärslivet. Komministergården uppfördes 1867 – läs mer på http://operationkarlstad.wordpress.com/2008/05/28/karlstads-kommun-renoverar-k-markta-komministergarden-fran-1867/

 9. mennar du att man skall blanda ihop barnvagnar med bilar på denna gata, jag drömmer nog om ett grönt stråk från Frödingsparken till Residenstorget, bilfritt och med plats för männsklig aktivitet.

 10. Jag vill minnas att 1d också en period fungerade som kommunala musikskolan….

 11. Har en del minnen från komministergården i hörnet Tingvallagatan – S:a Kyrkogatan, I början på 1940-talet beboddes byggnaden av komminister Jacobsson med maka (jag vill minnas att hon var folkskollärare och hette Ester). De hade två söner, Bengt och Dag, den sistnämnde var en av mina lekkamrater. I huset intill låg köttbesiktningen och där bodde Karl-Erik Lundqvist (då sotarlärling och lovande brottare i BK Orion) och hans vackra syster Margot. C:a 100 m söderut vid S:a Kyrkogatan låg det s.k ”Torpet” ett trähus med 4 lägenheter som disponerades av brandkårens personal. Vid den här tiden beboddes huset av verkmästare Ståhlbom med familj (bl a sonen Inge som sedermera blev poliskommissarie i Karlstad), brandmännen Bertil Karlsson, Holger Ihl och brandmästaren K-G Kull med respektive familjer. Under en period bodde Anders Forsell med familj i en av lägenheterna där. Han var framgångsrik orienterare och blev senare intendent för friluftsanläggningen Skutberget. Olle Lindh, Arboga.

  • Hej Olle!

   Jag har en hälsning från min svärmor Margit som du nämner i ditt inlägg ovan. Har försökt hitta ett gammalt foto från Tingvallagatan 1 men inte lyckats. Har du möjligen något tips?

   Mvh, Ulf Gronert, Karlstad

   Margits hälsning följer här:

   Hej Olle!
   Tack snälla för din vänliga uppfattning om Karl-Erik Lundqvist och hans syster (som inte heter Margot utan Margit).
   Jättetrevligt att läsa om dina minnen från Tingvallagatan i Karlstad, speciellt om Tingvallagatan 1C, där jag är född och uppväxt.

   Vår far var hallmästare för gamla Saluhallen och hade också hand om Köttbesiktningen på Tingvallagatan 1C. Det var på den tiden när bönderna från landsbygden runt Karlstad slaktade sina djur hemmavid och fick dem kontrollerade/besiktigade på Köttbesiktningsbyrån, för att därefter kunna sälja dem, tex i Saluhallen.

   Margit Erixon, tidigare gift Larsson, född Lundqvist.

 12. Kära Margit! Så förargligt att jag missade ditt namn (sista vokalen), men mitt bildminne är glasklart. Det har ju gått några år, vi är ju tillbaka vid de allra första åren på 1940-talet. Din bror Karl-Erik träffade jag ju ganska ofta, genom att han var kompis med min äldre bror Gösta Lindh (även han sotare och medlem i BK Orion). Dej kollade jag ju bara litet på avstånd, man var ju blyg på den tiden. Ha det gott, hälsningar Olle Lindh, Arboga.

 13. Hej Ulf! Jag har letat i mina ”gömmor” men tyvärr inte hittat några foton från ”gamla köttbesiktningen” på Tingvallagatan. Tips? Ja, kanske. Under min yrkesaktiva tid inom försäkringsbranschen gjorde jag massor av byggnadsvärderingar avseende gamla fastighetsbestånd i främst Köping, Arboga och Hallstahammar. På kommunernas fastighetskontor finns helt fantastiska handlingar arkiverade, ritningar, skisser, teckningar o.s..v., ibland ända från första delen av 1700-talet. Det finns säkert något bevarat betr den byggnad du är intresserad av, för den var ju inte så väldigt gammal (då finns troligen foton också). Ta kontakt med fastighetskontoret. Med litet tur kan du nog hitta någon vänlig själ som kan hjälpa dej leta fram handlingarna, så att du kan beställa fotokopior. Lycka till! Hälsningar Olle Lindh, Arboga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s