Tingvallagatan, E Wallerstedts diversehandel och några tankar om ett förlorat småstadsgemyt


Småstadsgemyt på Tingvallagatan i Karlstad på det sena 1930-talet.

Varje gång jag ser den här bilden, sannolikt från 1930-talets slut, slås jag av den stillhet och det intima småstadsgemyt som synes råda, där ett sällskap av äldre gentlemen slagit sig ner på en parkbänk vid Rådhusets fasad mot Tingvallagatan för att samspråka, medan solen silar ner genom lövträdens kronor mot den vackert stenlagda gatan. Mitt emot dem, på den plats där Handelsbanken idag ligger, ligger diversehandeln Wallerstedts, och lite längre nedför gatan, på platsen för dagens Mitt i city, ligger det nyligen uppförda EPA-huset (EnhetsPrisAktiebolaget) med en bowlinghall och det populära café Centrum i bottenvåningen. På bilden råder onekligen ett sällsamt gemyt med få, men omsorgsfullt valda valörer, något som idag tyvärr gått förlorat i en uppsjö av stadsplaneringsiver. Är det månne möjligt att idag återskapa något av detta stadens gatugemyt med samma redskap som man en gång berövade den det med? Onekligen en fråga värd att fundera över, för den som är intresserad av dessa frågor.

Men hur var det då med Wallerstedt? Jo, företaget grundades redan 1855, dvs före den stora branden, av A. W. Wallerstedt och hade sina första lokaler i stadens centrum. Rörelsen övertogs 1862 av grundarens bror, E. V. Wallerstedt. Efter branden i Karlstad 1865 fick firman en hörnbutik vid Tingvalla- och Västra Torggatan. Det var en bättre diversehandel men blev så småningom den största och ledande i staden. För att upprätthålla ordningen, och hålla efter eventuella ficktjuvar, hade firman en egen detektiv. År 1896 inträdde Emil Rune som delägare till fram till 1915. Efter E. V. Wallerstedts död övertogs firman av hans son, Bror Verner Wallerstedt, som 1927 flyttade firman till Tingvallagatan 17, dvs platsen på bilden.

Bilder och fakta om Wallerstedt kommer från Värmlands Museums stora fotodatabas, som sedan en tid genomgår en omfattande och välkommen uppdatering under sakkunnig ledning av Karlstadkännaren Sven Wallin.

2 svar till “Tingvallagatan, E Wallerstedts diversehandel och några tankar om ett förlorat småstadsgemyt

  1. Jag tycker nog att småstadsgemytet är på väg tillbaka – om än i modern tappning. Åk till Hagfors och studera Kyrkogatan som byggdes om till så kallad gårdsgata i början av 90-talet. Den verkar ha varit förebild för utformningen av gatumijöerna i centrala Karlstad på senare år. Mysigt men föga stadsmässigt…

  2. Wallersteds levde vidare på samma plats, i det nya hus som i slutet av 1940-talet uppfördes i hörnet Västra Torggatan-Tingvallagatan. Det var då en lite elegantare livsmedelsaffär där kunderna givetvis expedierades över disk – som i alla butiker på den tiden. I början av 1960-talet flyttade Wallerstedts runt hörnet, till Västra Torggatan, och blev ett för den tiden modernt snabbköp, men fortfarande av hög klass. När ICA Matcentrum 1970 öppnade i hörnet Drottninggatan-Östra Torggatan var tiden ute för Wallerstedts. Eller rättare sagt: butiken levde vidare fast under nytt namn och med ny adress. Många i personalen följde också med till ICA Matcentrum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s