Tingvallagatan öster om torget, en gång en affärsgata fylld av butiker och gatuliv

Karlstad är en stad som är byggd i östvästlig riktning, något som stundtals tycks ha gått dagens stadsplanerare helt förbi. Idag har man skurit av och gjort gågator lite här och där, till synes utan övergripande planering, och någon egentlig huvudriktning på staden går knappt längre att skönja. Därför tog det mig en stund att lokalisera platsen på bilden, trots att jag visste att det var Tingvallagatan.

Detta foto är nämligen taget längs Tingvallagatans idag avklippta sträckning öster om stora torget, i riktning österut, mot Hagahållet. Vid denna tid var denna del av Tingvallagatan ännu en pulserande stadsgata fylld av butiker, verksamhet och stadsliv. Av skyltarna på fasaden, denna av festlighet präglade studentdag, kan vi utläsa bland annat Konditori, Kappor, Elektrisk affär, Mode och så självaste fotografens egen hemvist, Ateljé Gunner.

Att skära av Karlstads två östvästliga paradgator, Kungsgatan och Tingvallagatan, öster om torget var i mina ögon mindre lyckat. Dels går det stick i stäv med Karlstads ursprungliga stadsplaneidé. Dels får det Karlstads citykärna att kännas alldeles för liten, och det skär av den naturliga kontakten med de vackra och kulturhistoriskt intressanta östra stenstadskvarteren samt med Haga. Dessa gator skulle med fördel kunna öppnas för trafik igen och planeras om till levande stadsgator. Idag är de båda trista och döda gatstumpar som tappat kopplingen till sitt ursprungliga sammanhang. Visst vore det värt ett försök?

Bilden kommer från Värmlands Museums fotodatabas.

Annonser

2 responses to “Tingvallagatan öster om torget, en gång en affärsgata fylld av butiker och gatuliv

  1. Snart kan vi väl säga det samma om Östra Torggatan. Affärerna flyr mot centralare (!) lägen. Trotoarkantsparkeringen är borta vilket inte gynnar de affärsverksamheter som skulle kunna fylla upp i dessa numera sekundära lägen.

    Det är bara att hoppas att inte norra delen av Östra Torgatan byggs om på samma sätt som den södra delen, det vore ett effektivt sätt att ta dö på de verksamheter som faktiskt finns där idag. Sedan är den delen av gatan faktiskt den sista gatan i Karlstad som fortfarande ger en känsla av storstad med bussar, trotoarkantsparkering och en blandning av bostäder och olika sorters affärsverksamheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s