Historien om Karamellen och Kolan, och om tändsticksfabriken på Herrhagen

På en alldeles utmärkt sida skriven av tändstickshistorieexperten Thore Gustavsson i Åkersberga hittar jag den spännande historien om tändsticksfabriken på Herrhagen. Carlstad Tändsticksfabrik AB startades 1874 och fabriken byggdes på Herrhagsberget, där höghusen på glasberget idag står, och var en pampig tvåvåningsbyggnad i bränt tegel med höga vackra fönster. Initiativtagare till tändsticksfabriken var Gustaf Adolf Andersson, mera känd som grundare av Karlstads Mekaniska Verkstad.

Tillverkningen av säkerhetständstickor kom igång först i slutet av året. Ett av problemen var att få tag i arbetare till fabriken, men genom rekrytering av erfarna tändsticksarbetare från Jönköping och via ett avtal med myndigheterna som innebar att även fångarna på länsfängelset kunde hjälpa till med asktillverkningen, löste man den problematiken under fabrikens första år. Även hemmafruar anlitades efter hand. Det berättas att det i fabriken satt flickor i långa rader och stoppade tändstickor i askarna. Arbetstakten var hög och arbetstiden 12 timmar om dagen, sex dagar i veckan.

1885 gick den för fulla muggar med över 150 anställda som arbetade i flera skift. Tillverkningen skeppades till ägarna i England och sedan vidare ut i vida världen, bland annat till Japan och Kina. Men, säg det som varar för evigt. Redan samma år fick företaget ekonomiska problem, gick i konkurs och tillverkningen lades ned.

I tändsticksfabrikens lokaler startade några år senare, i mitten på 1890-talet, istället en ny verksamhet – en karamellfabrik. Något som gladde inte minst de yngre Karlstadborna. I början på 1900-talet när även denna tillverkning fått problem och lagts ner byggdes huset istället om till bostäder, med adress Karlagatan 11. I folkmun döptes husen på grund av sin historia snabbt till Karamellen och Kolan.

Många var de generationer av barn som föddes och växte upp i och kring Karamellen och Kolan. Men, allting har ett slut, och 1968 revs den gamla tändsticksfabriken så slutligen när höghusområdet Glasberget projekterades, det område som idag står på platsen. Men historien om Karamellen och Kolan, och om tändsticksfabriken på Herrhagen, den lever än.

3 svar till “Historien om Karamellen och Kolan, och om tändsticksfabriken på Herrhagen

  1. I Karamellen bodde di värste,ellakaste ungera på hele Herrhagen. Di ville bare slöss. Ja va skiträdd för döm. I ännen på huse fanns en affär söm hette AxelAndersson, där köpte ja metkrok för två öre, å jeck ner te kanal å feske mört. Dä bodde en sköji gubbe i huse,” Grantöppen”, han blev görfull på ett bar pilsner. Då dansa han mett på gata. Vi ongar höll öss på behörit avstånd. Ja flötta till Karlagata 24 1949, 3 år gammal frå Finland, bodde där till 1964. Tapio Andersson (Hyytiäinen) Uddevallabo fr. 1970

    • Hej Tapio, underbart målande beskrivning av livet kring dessa hus. och på klingande Karlstadmål. Då fick du uppleva Herrhagen under träslottens tid. Idag är det stora flertalet av de stora flerfamiljshusen i trä borta. Många villor finns dock kvar och vårdas idag pietetsfullt av sina ägare. Herrhagen är idag en av stadens allra populäraste stadsdelar. Inte minst bland de yngre. Bästa hälsningar, Peter Sörensen.

  2. Janne Hesselstedt

    Men visst var väl Karamellen på 50-60 ett högre hus? Var det inte lägenheter där?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s