Invigningen av Karl IXs staty 1926

Välbesökt invigning av Karl IX staty år 1929.

Välbesökt invigning av Karl IX staty år 1929.

Bland Traderas vykortsauktioner hittar jag kortet ovan, som visar invigningen av Karl IX staty, år 1926 tror jag det var. Att statyn skulle stå just där var från början alls ingen självklarhet. En trämodell av statyn sattes på hjul och drogs runt till olika potentiella platser innan valet slutgiltligt föll på den plats där den idag står.

I fonden ser vi den än idag intakta raden av vackra sk patriciervillor längs älvkanten ut mot Sandgrundsudden. Och så det fantasieggande, underbart vackra Karlstads Bryggeri, ritat av vår sällsynt begåvade stadsarkitekt vid denna tid, Carl Crispin. Men idag tyvärr, som så mycket annat i Karlstad, rivet.

Med sitt nationalromantiska formspråk, tinnar, torn och valv förde det med sitt borglika utseende onekligen tankarna till sagans värld. Och hade naturligtvis varit ett kulturhus av rang, om det fått stå kvar. Och framför det naturligtvis vårt vackra Stadshotell med sitt ursprungliga utseende, innan dagens översta fattigmansvåning byggdes på i en stil, väsensskild från resten av huset.

2 svar till “Invigningen av Karl IXs staty 1926

  1. hej
    mycket trevlig sida!Jag har försökt hitta info och bilder från Tingvalla bryggeri,verkar va stört omöjligt har du nån info?
    hällsningar håkan på wåxnäs

  2. Motsägande uppgifter om invigningen av Karl IX:s staty förekommer, 1926 och 1929.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s