Första Villagatan på Strand när 1900-talet ännu var ungt

Första Villagatan på Strand i Karlstad ca år 1915

Första Villagatan på Strand i Karlstad ca år 1915

Villaområdet Strand började ta form vid 1800-talets slut, och tillhörde då inte Karlstads Stad, utan Karlstads Landsförsamling. Här byggdes rader av pampiga trävillor i den snickarglädjesstil som var högsta mode kring sekelskiftet. Många av dem står kvar än idag och vårdas pietetsfullt av stolta ägare.

Första Villagatan 2, Villa Elfsjö, en av många vackra villor på Strand

Första Villagatan 2, Villa Elfsjö, en av många vackra villor på Strand

Här finns mängder av sevärda hus för den med arkitektoniskt intresse och området är därför ett populärt flanörsstråk. En av de mest intakta raderna av hus med tillhörande gårdshus ligger längs 1:a Villagatans västra sida. Flera av dem är ritade och uppförda av den skicklige byggmästaren Jöran Magnusson.

Den vackra Villa Idala, som ses till höger på den övre bilden, köptes däremot på 1960-talet tyvärr av en byggmästare utan kärlek till miljön. Han rev helt sonika det vackra huset, styckade upp tomten och lät uppföra fyra tegelvillor i modern stil. Kanske var det ett uttryck för tidsandan vid denna tid.

Annonser

6 responses to “Första Villagatan på Strand när 1900-talet ännu var ungt

 1. Ulf Torstensson

  Känner någon till Villa Strandhem som låg på Strand vid älven (ev fastighetsbeteckning eller adress Strandhem 4)? Vi har varit där och letat 2010-06-22 men inte hittat något hus som stämmer (det var min mammas morfars hus och hon bodde där som liten). Morfadern hette Christian Möller och dog 1930

 2. Hej Ulf,

  och ursäkta sent svar. Jag vet att jag har snubblat över namnet när jag har sökt i gamla förteckningar på Värmlandsarkiv. Och någonstans har jag en karta med gamla fastighetsbeteckningar där jag vet att namnet finns med. Vill du söka på egen hand så rekommenderar jag dig ett besök på Stadsbyggnadskontoret och på Värmlandsarkiv. Där lär du hitta vad du söker, och mera därtill. Hör gärna av dig med resultatet av dina efterforskningar. Och om du eller någon släkting har gamla Karlstadfotografier liggande så hör av dig. Vi håller sedan flera år tillbaka på och samlar foton till en bilderbok om Karlstad vid förra sekelskiftet.

 3. Hej och tack för ditt svar. Genom suverän e-hjälp från lantmäterichef Morgan Nyberg och Hjördis Nyberg på stadsbyggnadsförvaltningen (båda i Karlstad) har jag fått både gamla kartor och ritningar på huset. Det finns dessutom avbildat på Google Streetview och har numera fastighetsbeteckningen Strandrevet 11 (adress 3:e Villagatan 1). Extra roligt är att det höll på att renoveras just när Googles bil körde förbi, vilket förklarar att vi inte hittade igen det!

 4. PS De enda foton vi har är nog inte intressanta för er då det mest visar personer och inte mycket av miljön bakom (man anar hus men ingen översikt)

 5. Kul att höra Ulf. Har du gamla kartor i digitalt format får du gärna maila dem till mig, så lägger jag ut dem här på bloggen till nytta för andra ”forskare”. Och gamla bilder från Karlstad kring förra sekelskiftet är intressanta vare sig de visar människor eller hus. Allra intressantast blir berättelserna i mina ögon när de handlar om människorna i och bakom husen. Och deras liv.

 6. Finns det nån bild eller info om det röda huset på 6e Villagatan 3

  Mvh samir

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s