Hybelejens kvarn, herrbadhuset och fruntimmersbadet

Hybelejens kvarn, fruntimmersbadet och herrbadhuset

Hybelejens kvarn, fruntimmersbadet och herrbadhuset

I slutet av 1800-talet låg flera bekanta och tongivande byggnader längs dagens Sandbäcksgatan. Där Selma idag sitter staty stod den väldiga Hybelejens Kvarn, dock sedan länge berövad sina kvarnvingar. Precis bortom den låg fruntimmersbadet, en vacker byggnad med snickarglädje, tornförsett plåttak och en inramad baddel ut i älven. Och längre ner längs Sandbäcksgatan, på behörigt avstånd som sig bör, låg herrbadhuset.

12 svar till “Hybelejens kvarn, herrbadhuset och fruntimmersbadet

 1. Ann-Viol Johansson

  Minns någon Klarastrandsgatan på Norrstrandssidan..bodde där i ett gammalt trähus 1952. En smal gång (väg) med träplank ledde ner till älven och en järnvägsbro med gångväg ledde över till Herrhagen (tror jag) för jag fick gå den vägen när jag skulle till min mormor som bodde på Herrhagen. Skulle bli så glad om jag fick svar på denna fråga. Klarastrandsgatan finns ju inte längre kvar..ett minne blott och jag saknar foto från den tiden.

  • Hej!
   Jag hade en moster som bodde på Herrhagen som jag besökte då och då under 1940- talet. Jag är född 1932. Någon gång promenerade jag med min äldre syster till vår faster som bodde på Klarastrandsgatan. Vi gick då på en gångbro som fanns på järnvägsbron. Jag minns att jag var lite skärrad när de stora tågen dundrade förbi bara ett par meter ifrån oss. Tror att det var samma bro som Ann-Viol gick på, på Gubbholmsbron kom man bara över till Haga. Klarastrandsgatan gick vinkelrätt mot älven en bit öster om Gubbholmsbron. I närheten låg en tagelfabrik och en smidesverkstad specialiserad på bilfjädrar.

   • Ann-Viol Johansson

    Hej! Kanske möttes vi på järnvägsbron mellan Herrhagen och Norrstrand (Klarastrandsgatan) för du gick mot huset där jag bodde och jag mot Herrhagsgatan 50 där min mormor bodde..märkligt att det inte finns någon som har foto från den tiden och den platsen. Minns att jag en gån blev rädd för en tant och sprang allt vad jag orkade nästan rakt ut i älven men i sista stund vände jag mig om och såg att hon vänt…hon var av någon anledning arg på mig eller så tyckte hon inte om små barn. Jag fyllde 6 år när vi bodde där. Skulle vara så roligt att få sen en bild eller en karta över denna plats. Vi har varit där både du och jag förstår jag!

 2. Hej Ann-Viol,

  exaktt var Klarastrandsgatan gick har jag inte full koll på, men namnet har verkligen en vacker klang som minner om en tid långt innan dagens pompösa sjöstadsområden. Kan det månne ha legat någonstans på Hagaborg. Det låter så. Bron bör ju i så fall ha varit Gubbholmsbron. Du får fylla i med lite information. Har du gamla foton från tiden skulle jag hemskt gärna ta del av dem. Det vore spännande.

  Kolla på länkarna nedan:

  https://karlstadhistoria.wordpress.com/2010/08/25/vatten-stan-ar-full-av-vatten/

  https://karlstadhistoria.wordpress.com/2009/02/12/oversvamningen-ar-1916/

  På återhörande.

  Peter Sörensen

  • Ann-Viol Johansson

   Jag har full koll på vart Klarastrandsgatan låg som du ser av svaret till Erik Jonsson – men jag har ingen bild/foto/karta som skulle vara så väldans roligt att ha. Bodde senare en tid på Norra Allén (Norrstrand) men flyttade sedan från Karlstad vid 19 års ålder..och Karlstad har förändrats jättemycket sedan dess. Ni är så vänliga både du och Erik som svarar!

 3. Hej! Jag blev intresserad av frågan om Klarastrandsgatan eftersom jag förra året gjorde en utflykt dit med min mamma, som också hade minnen från trakten. I ortnamnsregistret hos Institutet för språk och folkminnen kan man hitta följande beskrivning av gatan, från 1950: ”gata i Norrstrand mellan Kroppkärrsvägen och Genvägen. Namnet efter lhterna i Klarastrand”. Kanske en ledtråd? Se http://www2.sofi.se/SOFIU/topo1951/_cdweb/_s2sx001/325125a1/p4/0000365a.pdf
  Bron måste väl vara den som går precis öster om Gubbholmen, det är samma bro som då – min morfar gick vakt där under beredskapsåren och mamma var dit med kaffekorg.
  Jag har foton från bron 2009 men vill minnas att det fanns några äldre i Värmlands museums fotodatabas. Vore väldigt spännande att få se andra gamla bilder från området.
  /Agneta

 4. Ann-Viol Johansson

  Tack till er som svarat på min fråga. Synd att jag inte har några foton på de gamla trähusen som fanns där. Ska söka vidare och tack för tipset om fotodatabasen..där finns det troligen några bilder.. Mvh Ann-Viol

 5. Carl-Åke Dahlquist

  Tack för informationen, att det fanns två kallbadhus – varit lite fundersam om ett vykort med kallbadhuset efter Sandbäcksgatan. Sett tidigare vykort med Klarabron. Tack förresten för den utmärkta sajten, som jag fann idag.

 6. Carl-Åke Dahlquist

  Jag är mycket intresserad av siffror – tidsangivelserna är 2 timmar fel. Kanske vridit tillbaks i stället för fram i dessa sommartider . . .
  Carl-Åke i Sunne

 7. Ulla-Britt Nordström

  Som gammal Klarabo är det jättekul med dessa bilder. Kommer ihåg många av husen. Föddes på Malmtogsgatan 9 år 1945 så Tysta Parken har jag lekt många gånger. Tack Peter för denna fantastiska sajt.

 8. Gunn-Britt Rudenheim

  Hej, jag växte upp vid Sjöstadsvägen 10 granne med Klarastrandsgatan 3. Denna gata fortsatt upp i en vänstersväng upp för bli sköjertrean och utmynnade på Kroppskärsvägen. Genvägen började vid undergången till Sjöstad en tomt bort från Klarastrandsgatan 3. Tomten emellan ägdes av Moll och Co, en metallverkstad och en stor villa på tomten och för att komma upp på bron som ni skriver om så gick vi alltså genom undergången och upp till höger i en trappa upp till järnvägsbron där det löpte en parallell gångväg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s