Här greps pyromanen i Karlstad 1959

På innergården till detta vackra hus fångades pyromanen i Karlstad 1959

På innergården till Västra Torggatan 22, fångades pyromanen i Karlstad 1959

I norra änden av Västra Torggatan, mitt emot Biskopsgården, domineras den östra sidan idag helt av jättebygget Gripens Vårdcentral. Innan Gripen byggdes på 1970-talet, låg här en rad vackra fastigheter, i en helt annan skala. Den påkostade trävillan på bilden, rikt dekorerad med snickarglädje, låg på Västra Torggatan 22, dvs i princip där entrén till Gripen ligger idag.

År 1959 var det här på innergården som poliskonstapel Birger Johansson, senare Hjert, slutligen infångade och grep den pyroman som under lång tid härjat bland stadens gamla trähusbebyggelse och satt skräck i stadens invånare. Pyromanen hade redan startat 25 bränder och var vid infångandet i färd med att sätta även detta hus i brand.

Längre ner längs gatan, på hörnet mot dagens bibliotek, låg den s k ”bonnförädlinga”, en handelskedja företrädd av en herre vid namn Rolff. Och hitom låg Hotel Ritz uppfört i modern funkisstil, men idag tyvärr kraftigt ombyggt och helt förvanskat.

Mer om pyromanen och denna period kan man läsa i boken ”Snällast i Världen” av Erik Bengtsson.

Ett svar till “Här greps pyromanen i Karlstad 1959

  1. Kommentar till Erik Bengtsson: Jag fick av en slump, på nätet, läsa om en av mina anfäder nämligen Fredrik Theodor (Fritz) Clarholm. Min far, Sixten Clarholm som dog för en tid sedan vid 93 år ålder, berättade om detta om Fritz: I familjen Clarholm samtalades i början på 1900-talet ofta om släktens medlemmar, men vad som hände Fritz höljdes i dunkel. Om pappa frågade fick han bara till svar att Fritz dog i unga år, följt av en besvärande tystnad. Långt senare i vuxen ålder råkade pappa läsa en historisk skildring av Karlstad. Där hittade han förklaringen till släktens generade tystnad! Han har berättat historien för mig och jag har fört vidare den numera pikanta släkthistorian till mina söner. Fredrik var min farfars farbror.
    Farfar Olof Clarholm släktforskade. Jag har scannat hans anteckningar. Se klanenclarholm.clarholm.se
    Vänliga hälsningar

    //Magnus Clarholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s