Kvarnen och vattentornet på Kvarnberget, två historiska siluetter på Karlstadshimlen

Kvarnen och vattentornet på Kvarnberget, historiska siluetter på Karlstadhimlen

Kvarnen och vattentornet på Kvarnberget, historiska siluetter på Karlstadhimlen

På toppen av Kvarnberget, eller Berget, som stadsdelen ursprungligen hette, har några av den tongivande inslagen i Karlstads siluett stått. Dels kvarnen förstås, som gav stadsdelen dess senare namn. Dels vattentornet, det vackraste och pampigaste byggnadsverk vi haft här i staden.

Såväl kvarnen, eller i alla fall resterna av den, som vattentornet, fick stå kvar en bra bit in på sextiotalet innan de klåfingriga rivningsivrarna satte tänderna i dem. Nog hade det varit roligt, och värdefullt för staden, att ha den gamla kvarnbyggnaden och det pampiga vattentornet kvar. Kvarnen hade varit en häftig och uppskattad pusselbit till områdets historia. Och vattentornet hade kunnat bli fantastiska bostäder, precis som dess mindre kusin på Herrhagen.

4 svar till “Kvarnen och vattentornet på Kvarnberget, två historiska siluetter på Karlstadshimlen

  1. I denna byggnad var det en gång ungdomsgård för de ungdomar som höll till vid vattentornet och där var jag många gånger.
    Härligt och få läsa om sitt gamla ungdomskvarter.
    Ha de gott!

  2. Tack för den informationen. Det lät som en trevlig och spännande miljö. Kul att du gillar sidan!

  3. Jag bodde på Vikengatan och gick i skolan på Kvarnberget.Man gick upp för den långa trappan upp mot kvarnen,rundade den och in på en smal stig mellan kvarnen och låga träkåkar.Året var 1963.Lyckligt lottade är vi barn som fick uppleva dessa kvarter.

  4. Christer Gustafsson

    Min farmor bodde i en lägenhet i vattentornet,fina minnen därifrån !

Lämna en kommentar