Sandbäcksgatan och Nils Ferlins barndomshem

Sandbäcksgatan nr 5, 7 och 9. Med Nils Ferlins barndomshem i mitten

Sandbäcksgatan nr 5, 7 och 9. Med Nils Ferlins barndomshem i mitten

Längs Sandbäcksgatan i stadsdelen Klara har några av Karlstads vackraste hus stått. I början av seklet ansågs Klara var en stadsdel där de litet mer välbeställda bodde. Och i det vackra läget ut mot Älven sparade man därför inte på krutet.

Sandbäcksgatan 5, ofta kallat ”Stockholmshuset” då det är ritat av de välrenommerade stockholmsarkitekterna Hagström & Ekman, uppfördes 1905 och var kanske det vackraste av dem alla och står tack och lov kvar än idag. Huset känns igen på sin väl tilltagna, karaktäristiska tornspira. Här installerades stadens första hiss, en hiss som finns kvar och fungerar än idag. Huset var ursprungligen rikt dekorerat, men under 1940-talet förvanskades det brutalt när fasaden slätades ut och rensades på detaljer och de spröjsade fönstren byttes ut mot ospröjsade. Förhoppningsvis kan nu- eller framtida ägare en dag se värdet i att återge huset dess ursprungliga glans. Flera dekorelement som plockades bort från fasaden lär finns bevarade förtäljer ryktet.

Stockholmshuset i sin glans dagar. Med fasaddekoren och fönsterspröjsen intakta.

Stockholmshuset i sin glans dagar. Med fasaddekoren och fönsterspröjsen intakta.

Sämre har det tyvärr gått för de övriga husen. Det låga trähuset med adress Sandbäcksgatan 7 beboddes en gång av den kände Karlstadsfotografen, tillika hovfotografen, Karl Nyström. Här föddes dessutom den rikskände skalden Nils Ferlin 1898, något som man kan tycka borde kunnat rädda huset till eftervärlden. Men icke. 1966 revs det, och Nils Ferlin suddades ut ur Karlstads historiebok.

Sandbäcksgatan 9, stram jugend ritad av arkitekten Iwar Björkman. Rivet 1966.

Sandbäcksgatan 9, stram jugend ritad av arkitekten Iwan Björkman och uppfört 1907. Rivet 1966.

Det vackra huset ytterligare ett steg till höger, Sandbäcksgatan 9, uppfördes 1907 och var med sina sparsmakade detaljer i jugendstil, som de infällda balkongerna, en fröjd för ögat. Huset var ritat av den skicklige men sällan omnämnde arkitekten Iwan Björkman. Björkman ritade bl a också det än idag kvarvarande, och likaledes vackra jugendhuset, Hamngatan 4, som eldhärjades på 1990-talet men tack och lov räddades och renoverades pietetsfullt. En renovering som prisbelönades av Karlstad Kommuns Stadsbyggnadskontor.

Men då var huset på Sandbäcksgatan 9 sedan länge historia. Det revs redan 1966, samtidigt med Nils Ferlins födelsehem, för att ge plats för ännu en hyreskasern.

6 svar till “Sandbäcksgatan och Nils Ferlins barndomshem

  1. Min farfar Hjalmar Nerman, som ägde Sandbäcksgatan 5 sedan 1915, nämnde alltid som byggnadsår 1910.
    Lägg förresten märke på bild nr 2 de tre sotarpojkarna strax under tornet.

  2. Hej Bo! Jag ska dubbelkolla byggåret med mina faktakällor, däribland Klarapojken Peter Kleve som har koll på det mesta i den vägen. Spännande med din farfar. Du sitter inte möjligen på ett fotoalbum med bilder från tiden? Vi samlar just ni bilder till en bok om Klara.

  3. Peter Kleve har till mig sagt att fastighetens byggnadsår var 1905.

  4. Jag kan berätta att farfar var litet stolt över fastigheten: över 100 rum. Jag minns att den var försäkrad till 1 138 000 kr (1950). Farfar beklagade sig kring 1955 att underhållet var dyrt. Att måla fönstren utvändigt skulle kosta honom 4000 kr och taket 6000 kr.

  5. Det är något som inte stämmer. Överallt, när man googlar på fotograf Karl Nyström, Karlstad, så finner man information om att han är född 1874 08 03 i Karlstad. Men föräldrarna till den Karl Emanuel som föds då heter inte Nyström i efternamn, de heter Nygren. Är det någon som startat en tråd med felaktiga källor eller är det rätt?

    • Uppgiften stämmer, Karl föddes 1874-08-03 i Karlstad. Källa är husförhörslängden för Kd stadsförsamling 1876-1880, sidan 283. Fader var Olof Nyström f. 1838 i Kd och moder var Emma Nyström f. Johnsson f. 1840 i Sunne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s