Varför inte återställa seminarieparken i sitt fornstora skick?

Seminarieparken i sitt ursprungliga skick.

Seminarieparken i sitt ursprungliga skick.

Gamla seminariet och dess stora park på Marieberg är i mina ögon en av Karlstads pampigaste miljöer. Parken är dock idag misskött, vildvuxen och en skugga av vad den var i fornstora dar. Här fanns välskötta grusgångar, spegeldammar och flera vackra sittgrupper. Entrén från östra sidan var också den sällsynt vacker, som framgår av vykortet nedan.

Seminarieparkens östra entré anno 1920

Seminarieparkens östra entré anno 1920

Varför inte satsa på att återställa parken i sitt vackra ursprungsskick? För relativt begränsade pengar skulle man skapa ett smycke inte bara för Karlstadsborna själva, utan även för hitresta turister och gäster. Det skulle säkerligen vara väl använda pengar.

4 svar till “Varför inte återställa seminarieparken i sitt fornstora skick?

  1. Hej! Vilken underbar sida det här var! Ska skriva ett litet arbete om Karlstads utveckling under 1800-talets mitt genom industrialiseringen fram till 1930, i Konstvetenskap (arkitektur). Den här sidan kommer jag nog kika in på ganska ofta! Tack för den.

  2. Hej Elin! Tack för det fina omdömet! Det glädjer mig att sidan uppskattas. Karlstads utveckling från branden 1865 fram till 1930 är en fantastiskt historia. I slutet av 1920-talet var det många som ansåg Karlstad vara en av Sveriges vackraste städer med en homogen arkitektur, och mängder av vackra trä- och stenhus. Från 1940-talet och framåt har staden emellertid näst intill plundrats på dessa hus av okunniga politiker och penninghungriga byggmästare och exploatörer. Men också av okunniga stadsplanerare, som underlåtit att skydda dessa vackra hus. Hoppas att du tar upp detta i din uppsats. Det pågår tyvärr i oförminskad skala än idag. Hör gärna av dig när den är klar, så skriver jag om den här på bloggen. Lycka till med ditt arbete, och hör av dig om du har några frågor!

  3. Barbro Lagergren Russ

    Jag skäms, min far och farfar var stadsarkitekter i Karlstad under tiden 1925 – 75. Hemskt att se och läsa om alla fina byggnader som gått förlorade!

  4. Hej Barbro,

    visst kan jag hålla med dig om att det begicks många försyndelser under denna period. Och att man önskar att mycket av det vore ogjort. Men samma sak skedde i stort sett i alla svenska städer och dina far och farfar var nog varken sämre eller bättre än någon av sina kollegor i det avseendet. De verkade i en tidsanda som med facit i hand visat sig vara mindre väl genomtänkt. Vad som emellertid är mer sorgligt är att merparten av dagens styrande politiker och tjänstemän i Karlstad inte verkar ha lärt sig ett enda dugg av den läxan. Det är riktigt sorgligt. Och nedslående.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s