Första maj år 1950

Första maj-tåget passerar förbi Hotel Kung Carl

Första maj-tåget passerar förbi Centralhotellet i Karlstad, f d Hotel Kung Carl, år 1950.

På 1950-talet var folkrörelsen stark och Karlstadborna gick man ur huse för att delta i det årliga första maj-tåget. På bilderna tågar man, anförda av en poliskonstapel, Järnvägsgatan ner, förbi Stadskällaren och det ståtliga Centralhotellet, f d Hotel Kung Carl och Temperance, beläget på hörnet Järnvägsgatan/Hamngatan. Hotellet uppfördes 1895-96 av byggmästaren C.J.Brunzell och trävaruhandlaren Karl Olsson. På den tid bilden ovan togs ägdes och drevs hotellet av källarmästareparet Hellborn.

Ståtliga Hotel Kung Carl var ett värdigt första möte för hitresta tågresenärer

Det påkostade sekelskifteshotellet var ett värdigt första möte för hitresta tågresenärer

Centralhotellet var rikligt dekorerat med tinnar och torn i bästa sekelskiftesstil och gav ett minst sagt värdigt första intryck av Karlstad till hitresta tågresenärer. Men flera ägarbyten senare var det fordom så stolta hotellet en skugga av sitt forna jag, vanskött och plundrat på sin stolthet. 1986 revs det, tillsammans med Stadskällaren, anrika Café Royal och i stort sett hela kvarteret med innergårdar och allt, för att bereda plats för gallerian Duvanhuset. Ett, kan man kanske tycka, något mindre värdigt möte för hitresta tågresenärer.

Vi tågar vidare, förbi Drott Hotell på Hamngatan

Med trummor, trumpeter och röda fanor passerar tåget Drott Hotell på Hamngatan

Flera av stadens äldre hotellbyggnader, som Drott, Stadshotellet, Grand, Carlton och Terminus, finns dock glädjande nog kvar än idag, om än i varierande grader av ombyggt och förvanskat skick. Hotell Drott, på bilden ovan, är ett av de bättre bevarade och firar i år 100-årsjubileum. Trots att fasadens utsmyckningar slätats ut, och fönster och tak bytts ut till okänsligt anpassade kopior, är det anrika hotellet än idag ett av Karlstads pampigare hus. Och det var när det uppfördes ett av de första i den nya högre skala som med start kring sekelskiftet successivt kom att ersätta den gamla tvåvåningsskalan som gällt sedan efter branden 1865. Den förtätning kommunalpolitikerna idag pratar så mycket om har varit en ständigt pågående process i Karlstad, och är ingalunda något nytt.

Bildserien är tagen av den fantastiske Karlstadsfotografen Dan Gunner.

2 svar till “Första maj år 1950

  1. Hotell Drott ligger vid korsningen Hamngatan-Järnvägsgatan. På granntomten utefter Hamngatan låg förr en tvåvånings gammal träbyggnad som inrymde Stieglers Hotell. Under några år i början av 1900-talet drevs hotellet av källarmästare Hedberg, som var Zarah Leanders far. Jag känner till detta beroende på att min mor i sin tidiga ungdom var barnflicka hos familjen Hedberg. Olle Lindh, Arboga

  2. Jag har fått höra att min morfar Arvid strand hade ett hotell med namnet resande rum jag tror att det kan vara i samma hus på Hamngatan det skulle legat granne med hotell Drott min morfar dog ca 1957 vet ej om han drev hotellet till sin död.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s