Översvämningen år 1916

Roddbåt på Hantverkargatan vid översvämningen i Karlstad år 1916

Roddbåt på Hantverkargatan vid översvämningen i Karlstad år 1916

Innan Höljesdammen byggdes på 1960-talet var översvämningar i samband med vårfloden ett vanligt förekommande fenomen för Karlstadborna. En av de mest dramatiska översvämningarna inträffade 1916 då stora delar av staden ställdes helt under vatten, bl a Hagaborg och Viken.

Korsningen Kroppkärrsvägen/Vänerslundsgatan på Hagaborg år 1916

Korsningen Kroppkärrsvägen/Vänerslundsgatan på Hagaborg år 1916

Liknelsen mellan Karlstad och Venedig har väl aldrig varit mer träffande än då. Gatorna förvandlades till farleder, då båtar var enda sättet att ta sig fram mellan husen. Bilden ovan är tagen i dagens Hagaborg, då en brokig stadsdel med mängder av charmiga trähus. Många av dem pampiga och rikt dekorerade. Vackra som fula föll de alla offer när stadsdelen ”sanerades” under 1970-talet.

Flatbottnade ekor angör framför K G Svenssons orgelfabrik på Hagaborg år 1916

Flatbottnade ekor angör framför K G Svenssons orgelfabrik på Hagaborg år 1916

På bilden ovan ser vi några av de typiska flatbottnade ekorna, specialbyggda för att framföras på grunt vatten kan man anta, angöra framför K G Svensson Orgelfabrik år 1916. K G Svenssons släktingar drev vid samma tid Walfrid Svenssons Möbelfabrik på Hagaborg, sedan 1908 med en för ändamålet byggd butik på Kungsgatan 4 i centrala Karlstad. Butiken på Kungsgatan lever och frodas på samma plats än idag, 101 år senare.

Tills sist en stadsbyggnadstanke. Som synes på bilderna var det gamla Hagaborg en pulserande, levande stadsdel med traditionella kvarter och genomfartsgator samt en blandning av butiker, affärsverksamheter och bostäder. I ett enda trollslag raderade man så ut allt liv i stadsdelen och förvandlade den till en sluten sovstad, enkom avsedd för dem som bor där. Utan genomfartsgator och utan affärsliv. I ett enda slag blev Karlstads centrum en hel stadsdel fattigare. Är det verkligen så vi vill utveckla Karlstad?

7 svar till “Översvämningen år 1916

 1. lennart torstensson

  min farmors systrar var gifta med bröderna Svensson som drev möbelfabriken… hur var de släkt med KG Svensson?

 2. Hej Lennart! Vad kul att höra. Exakt hur släktskapet såg ut får jag återkomma till dig om. Jag ska undersöka det med min källa.

 3. Jag bodde på Norrstrandsgatan (nuv. Norrstrandsplan) mellan åren 1948-1959. Är det någon som minns orginalet Amanda? Hon kom promenerandes ibland, klädd i blå vindtygsjacka och diffus långkjol med små svarta snörkängor. På huvudet hade hon en liten svart rund hatt med ett litet brätte. Hon log alltid hemlighetsfullt när vi barn, lyckliga att se henne, kom rusande :”Amanda Amanda sjung för oss!” Då sjöng hon ”Amanda Amanda min älskade mö, köp körver mä senap å brö”.

 4. Övre bilden visar Hagaborgsgatan österut, den gick parallellt med Kroppkärrsvägen med Östra Kyrkogården emellan, sängresårfabriken m.m. och slutade vid den andra översvämningsbilden som visar Vänerslundsgatan. Bilden visar huset med charkuteriaffären t.v. och Vilhelm v. Posts hus till höger med bageri och frisör utöver mjölkaffären som ses på bilden

 5. Ping: Klimatverkningar och klimatförändringar - Stockholmsinitiativet - Klimatupplysningen

 6. Hej!
  jag är på jakt efter information om Möbel Larssons affär i Karlstad. Jag har nämligen en gammal skänk som är av den tillverkaren som jag köpt av min granne (96 år gammal). Hon har bott på Norrstrand under många år av sitt liv.
  tacksam om du har någon information som kan hjälpa mig 🙂

 7. Ping: Försommarförundran - Stockholmsinitiativet - Klimatupplysningen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s