Carlstads Gästgifveri och Floyds Hamburgerbar

Gästgivaregården på Drottninggatan kring år 1910

Fram till 1959 låg det hus som en gång var Carlstads Gästgifveri, på Drottninggatan 20

Fram till 1959, samma år som Ingo tog världsmästartiteln från Floyd (hör radioreferat), låg en rest av det gamla Karlstad kvar på Drottninggatan 20, nämligen den fastighet som en gång rymde Carlstads Gästgifveri. Den gamla gästgiverifastigheten hade nästan hundra år på nacken när det slutligen revs.

Gästgiveriet uppfördes nämligen 1866, direkt efter branden 1865, av gästgivaren Nils Andersson. Andersson hade två år tidigare övertagit de rättigheter och skyldigheter som gästgiveriåtagandet medförde. Gästgiveriverksamheten pågick ett tjugotal år på innan den flyttade vidare och nya verksamheter flyttade in i huset på Drottninggatan 20.

På bilden huserar skräddarmästare Lars Skarin samt Expressbyrån i lokalen, men här har under åren inrymts en rad verksamheter. Sista hyresgästen i det gamla gästgiveriets fastighet var Bilfirma Harry Est, föregångaren till BilEst, stadens Fordhandlare. Och det gamla huset stod då som en udda fågel i ett Karlstad som successivt bytt ansikte från en 1800-tals småstad till en mer stadslik stenstad med slutna kvarter.

Det gamla gårdshuset i bakgrunden, med telefonledningarna på taket, låg dock kvar in på 2000-talet men revs för att bereda plats för stadens senaste galleriaprojekt – Mitt i City.

Som kuriosa kan nämnas att samme Floyd som slogs ner det år som Gästgiveriet revs, på slutet av 1970-talet gav namn åt en statlig Hamburgerkedja – ”Floyds” – som etablerade sin Karlstadrestaurang just på denna plats. Jag var själv där när Floyd Patterson var i Karlstad och invigde restaurangen. Hamburgerrestaurangen bytte senare namn till Clock (tack Agnetha för info, se kommentarer) och hade därefter ytterligare några namn som jag inte minns, men på den punkten kanske någon som är minnesstarkare än jag är kan hjälpa mig på traven….

Idag ligger Pressbyrån ungefär på den plats där Carlstads Gästgifveri en gång låg. Till namnet snarlikt Expressbyrån som låg där när kortet ovan togs. Expressbyrån blev sedermera Karlstad Express och existerar än idag.

Annonser

14 svar till “Carlstads Gästgifveri och Floyds Hamburgerbar

 1. Det där väckte minnen. Floyds var väl första hamburgerrestaurangen i stan, väldigt spännande. Var det inte Clock den hette sen?

 2. Jo, jag tror att det var den första renodlade hamburgerrestaurangen. Och Clock hette den nog mycket riktigt sedan. Tack för den pusselbiten 🙂

 3. jodå ni har rätt de hette clock… där hängde man mycket…både på floyds o clock..minns exakt hur de såg ut…speglar o klockor på väggen.. toan bakom..

 4. …sen hette hamburgerhaket fyndigt nog TIME ett par år på 80-talet. jag har ett par kompisar från skåre som breakdancade/körde electric boogie där runt 83-84. Den ena av killarna är numera vd för ett bioteknikbolag och den andra produktchef för en av världens största sportskotillverkare.

 5. Ha-ha 🙂 Tack för den pusselbiten och historien Christian. Härligt! Jag hade faktiskt för mig att det under en period hette just Time. Kul att få det bekräftat.

 6. Var det inte Ringbaren först och sedan Floyds? Efter det kom Clock och därpå Time.

  På Time fanns en videojukebox. Det kostade hutlösa 5 kronor att få ”se en låt” 1986, men svältfödd som man var innan MTV fanns överallt så var man ju tvungen att betala.

 7. I detta hus, Drottninggatan 20, bodde på 1930-talet den ”gamle” byggmästaren Bylock med maka, föräldrar till Enar Bylock, även han byggmästare (drev framgångsrikt Bylocks Byggnads AB under många år). Som liten parvel fick jag någon gång undeer 1930-talet följa min mor och hennes väninna Rut Kull dit. Rut Kull var dotter till den ”gamle” byggmästaren Bylock ock gift med brandmästaren K.G.Kull. På den tiden fanns det en vacker trädgård mellan byggnaden och Drottninggatan. Längre fram i tiden bodde kommunalarbetaren Wilhelm Svensson, W-Svensson kallad, nedervåningen. Det var han som körde stadens ångvält. Han var en gemytlig farbror, som var fenomenal på att skriva rimmad vers om livets vardagliga händelser.

 8. Floyd, Time, clock låg på Drottningatan 18 , växte upp i det huset

 9. Även en hamburger-restaurang vid namn Roxy huserade i lokalerna efter Floyds/Clock.

 10. Var med på ombyggnaden till Floyd baren som målarlärling. Fick skaka hand och käka hamburgare med honom på invigningsdagen. Kul minne. På övervåningen var det nån snubbe som höll på med persienner. Sålde och renoverade. Kommer inte ihåg vad han hette, men väldigt speciell.

 11. Det var min farfar PM Pettersson med kompanjon Wåhlin som 1886 startade Expressbyrån och som under några årtionden hade sitt kontor i Drottninggatan 20. Kanske även hästar och vagnar fanns där på gården.

 12. Efter hamburgerbarerna öppnade väl det en järnaffär där ?

 13. Gällande Floyd’s

  Det var inte statliga Sara bolagen dom ägde Floyd’s. Ägare var Lithells i Kumla via dotterbolaget Allybis. Vänd på det namnet.

 14. Före Floyd´s var det Ringbaren som huserade i dom lokalerna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s