Fyra bilder av Karlstads bryggeri

Karlstads bryggeri. Utfyllnaden för anläggande av Sandgrundsgatan har just påbörjats.

Karlstads bryggeri. Utfyllnaden för bygget av Sandgrundsgatan har just påbörjats.

Karlstads Bryggeri, uppfört med start 1890, var en väldig anläggning, belägen i änden av Herrgårdsgatan, ner mot älven. Bryggeriet fyllde hela kvarteret, från Västra torggatan ner mot älven, och bestod av ett flertal pampiga huskroppar. Sannolikt var flera av dem ritade av stadsarkitekt Carl Crispin (verksam 1899-1929).

Karlstads bryggeri. Sandgrundsgatan är anlagd och bryggeriet är tillbyggt.

Karlstads bryggeri. Sandgrundsgatan är anlagd och bryggeriet är tillbyggt.

Vid sekelskiftet gick älvfåran alldeles bakom bryggeriet och Biskopsgården, som då hade huvudentré ut mot älven. I början av 1900-talet bestämde man sig för att göra utfyllnadsarbeten och skapa dagens Sandgrundsgatan, med den rad av vackra patriciervillor som står där idag. Också bryggeriet byggdes till med en borgliknande tillbyggnad mot älven.

Först ut i raden av patriciervillor var det hus som ses på bilden ovan. Det hus som är under uppförande på bilden byggdes 1916 som en privatvilla åt bryggeridisponenten Albert Egnell, och hans initialer kan fortfarande skönjas som reliefer i putsen. Fastigheten övergick senare i Wermlandsbryggeriers ägo som tjänstebostad och användes som sådan till dess att disponent Sven Jansson ca år 1950 flyttade till Strands herrgård.

seva_2124_00

Karlstads Bryggeri, sett från älven, efter tillbyggnaden ritad av Carl Crispin.

Sammantaget var bryggeriet ett minst sagt uppseendeväckande byggnadsverk. Bryggeriverksamheten hade under åren flera olika ägare. Karlstads Bryggeri hette det fram till 1939 då det övertogs av Wermlandsbryggerier. 1951 köptes det av P-L bryggerier och 1964 av Pripps Bryggerier. Pripps drev bryggeriet i endast fyra år varefter verksamheten lades ner och bryggeriet kom att stå tomt. Röster som såg värdet i de gamla byggnaderna ville spara det och göra det till ett kulturhus. Men inte politikerna.

seva_2124_07

Karlstads Bryggeri, sett från hörnet Västra Torggatan och Herrgårdsgatan.

Så hela klabbet revs på 1970-talet och det blev sedan en ful parkeringsplats under nästan 20 år. Innan dagens tre punkthus på tomten byggdes. Och Karlstad förlorade därmed ännu ett av sina allra märkligaste historiska byggnadsverk. Och historien om Karlstads Bryggeri suddades för all framtid ut ur gatans historiebok.

11 svar till “Fyra bilder av Karlstads bryggeri

 1. Matnyttigt för mej som ställer smman en mindre text om Karlstad i olika historiska vinklar för kommunens hemsida…
  Skulle naturligtvis kunna bli en doktorsavhandling, men blir något kortfattat och lättsmällt i stället. Jag som kom till Älvsbacka 1992 känner inte till KArlstad särskilt mycket.

 2. Rolig uppdatering Peter! Men en ack så tragisk läsning.

 3. Trevligt att läsa om Karlstads-Bryggeriet, trots att den vackra och pampiga byggnaden ”naturligtvis” inte fått finnas kvar. Där jobbade jag under skolloven som ”springschas” och levererade dricka med en trehjulig packcykel (mest till busscentralen). Det var under senare delen av 1940-talet och lönen var 31:43 kr/veckan Det var bra betalt då, när andra springschasar hade 20.-/vecka. Litet senare jobbade jag extra som ”hjälpare”på drickbilarna, bl.a. med Ture, Bror och Gösta Andersson (framgångsrika brottare alla tre, Ture silvermedaljör vid OS i Berlin 1936), men framför allt jättebra arbetskamrater och goda förebilder. Olle Lindh, Arboga.

 4. Hej Olle! Vad kul att du hittade hit till den historiska Karlstadbloggen. Och vad intressant att höra din berättelse från tiden då det begav sig. Måste ha varit en häftig byggnad. Och visst är det synd att den, och hela bryggerikvarteret, i likhet med allt för många av Karlstads gamla industrimiljöer fått skatta åt förgängelsen. Historien om de tre brottande bröderna låter intressant. Dem skulle jag gärna vilja veta mer om. Bodde bröderna i Karlstad?

  • Hej Peter! Alla tre var födda i Karlstad och blev kvar där. Deras far hette Elof och var fiskare och bodde på Kalvholmen, c:a en distansminut söder om Yttre hamnen i Karlstad. Ture var äldst och född runt 1915. Han var gift med en väldigt trevlig och söt flicka som jag vill minnas hette Greta. Hon kom från övre Klarälvdalen, troligen Ambjörby. De bodde på Herrhagen och hade en pojke som hette Olle och senare blev polis. Bror bodde bodde troligen på Romstads-området. Gösta hade jag mindre kontakt med. så jag vet inte riktigt var han bodde. Alla tre brottades för BK Orion, så om du kan hitta klubben på nätet, så hittar du säkert bilder av dem..Olle Lindh, f.d. karlstadsbo, numera Arboga.

 5. Vill komma med en rättelse av ovanstående. Har kollat på nätet och funnit att Ture var född redan 1907 och alltså 8 år äldre än jag trodde. Vidare framkom att han var född i Ölme (mellan Karlstad och Kristinehamn). Men jag är helt säker på att bröderna växte upp på Kalvholmen hos sin far Elof. Jag har klara minnen från senare delen av 1930-talet,att jag ofta sett bröderna hjäpa sin far att sälja fisk. Detta hände på lördagarna vid det s.k. Fisktorget vid Pråmkanalen intill dåvarande Slussvaktstugan. Man gör sina misstag, som igelkotten sa. Olle Lindh

 6. På en av de gamla bilderna från bryggeriet förekommer en mycket gammal lastbil med några stora säckar på flaket. Säckarna innehåller med stor säkerhet humle (användes vid öltillverkningen) som importerades från bl.a. Ungern. Har själv varit med och hämtat sådana säckar vid järnvägsstationen när det begav sig. Olle Lindh, Arboga.

 7. Fler bilder av Karlstads bryggeri finns på Värmlands Museums fantastiska bildarkiv värmlandsbild.se, guldgruvan för oss som är intresserade av stadens historia. Bland annat kan man det sorgliga slutet för den pampiga byggnaden, det finns några bilder från rivningen 1969. Det finns även en bild från bryggeridirektören Albert Egnells hem.

 8. Hej Olle Lindh! Har just läst vad du skrivit om min pappa Ture. Det värmde på något sätt. Hälsningar från yngsta barnet Eva Andersson

 9. det var bra bilder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s