Kvarnen, vattentornet och gasklockan på Kvarnberget. Tre plumpar i rivningsprotokollet.

77180481_1

Tre rivningsförsyndelser. Kvarnen, vattentornet och gasklockan.

Karlstad är tyvärr en av de orter i Sverige där rivningshysterin fått härja som värst. En titt i backspegeln blir en deprimerande exposé över huvudlösa rivningsförsyndelser. Mängder av fantastiska byggnader och historiska miljöer har fallit offer för det urskiljningslösa rivningsraseri som tyvärr pågår än i våra dagar.

Kvarnberget är bara ett exempel på en stadsdel som sopats näst intill kliniskt ren på sitt historiska arv. Med sin oordnade täta trähusbebyggelse kallades det på 1950-talet för Karlstads Mont Martre. Och här stod dessutom de tre byggnaderna på bilden ovan – resterna av den kvarn som gav stadsdelen sitt namn, det sagolika vattentornet med bostäder i nedre halvan och så den gigantiska gasklockan. Allesammans välkända siluetter i Karlstads skyline.

På 1960-talet sopade saneringens kvastar urskiljningslöst rent på Kvarnberget. Att man inte hade förstånd att åtminstone spara de tre byggnaderna på bilden ovan är i mina ögon obegripligt. Att värna det bebyggda kulturmiljöarvet stod uppenbarligen inte högt i kurs på den politiska agendan i Karlstad. Och gör det tyvärr inte heller idag.

2 svar till “Kvarnen, vattentornet och gasklockan på Kvarnberget. Tre plumpar i rivningsprotokollet.

  1. Det var nästan värre när de byggde de höga hyreshusen efter Vikengatan närmast Kvarnberget. Stora, fula och förvandlade den vackra Wennbergsparken till en bakgård.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s