Grand Hotels matsal och sommarmatsalen. Sic transit gloria mundi.

sagokonst50-337

Grand Hotells Matsal

Grand Hotel var när det uppfördes ett av stadens mest storslagna och påkostade hotell. Hotellets stolthet var de två matsalarna, dels Grand Hotels Matsal med sina magnifika väggmålningar, belägna direkt i entréplan, dels Sommarmatsalen som låg, och ligger, på översta våningen.

Matsalen med väggmålningarna fanns intakta fram på 1980-talets mitt men är idag helt skövlade. Man skulle kunna tro att det var nattklubbsåren som var den största boven i dramat. Men den skada de åstadkom var intet jämfört med det som skedde när nuvarande hyresgästen Cubus skulle flytta in. Då blåste fastighetsägaren helt sonika lokalen helt ren. Idag finns därför inte ett endaste spår kvar av den pompa och ståt som här en gång rådde.

sagokonst50-335

Grand Hotells Sommarmatsal

Sommarmatsalen på övre plan står däremot kvar än idag mer eller mindre intakt och är en praktfull lokal. Även denna hotas nu dock av exploatering och skävling. Nuvarande fastighetsägaren vill stycka upp lokalen och bygga om den till ett antal exklusiva bostadsrätter. Något som vore djupt sorgligt.

Interiören i Grands Sommarmatsal borde istället Q-märkas och skyddas från förvanskning. Rimligen borde det gå att använda lokalerna i denna form även framledes. Allra bäst vore det naturligtvis om lokalen kunde förbli restaurang eller nöjeslokal, öppen för allmänheten.

Läs också ”Varför har inte kommunen ingripit mot skövlingen av Grand Hotell?” från Operation Karlstads Stadsmiljöblogg 28 nov 2008.

PS: Sic transit gloria mundi är latin och betyder ”så förgås världens ära”. Det uttrycket lärde jag mig när jag läste historien om det pampiga Long Slott i Grums, och hur kommunen på 1940-talet misskötte hanteringen av det enda slott som någonsin stått i Värmland. Men det är en annan historia. Även om den tycks upprepa sig hela tiden. DS

Annonser

3 responses to “Grand Hotels matsal och sommarmatsalen. Sic transit gloria mundi.

  1. Hej,
    Var det i någon av Grand Hotels matsalar som Gustaf Peterssons bosättningsaffär huserade på 1960-70-talen? Den lokalen glömmer man aldrig, med högt i tak, fönstervalven längst upp, den stora springbrunnen mitt i lokalen – som jag minns det i alla fall…
    /Agneta

  2. Hej Agnetha, det stämmer. Det var i Grand Hotels Matsal som du ser på den övre bilden. Detta fanns kvar ännu in på andra halvan av 1980-talet. Idag finns inte ett spår kvar. Det är helt renblåst.

  3. Plågsamt att höra, det var ju en helt otrolig lokal. Hur kunde man sumpa tillfället att utnyttja ett sådant rum, helt ofattbart. Hoppas sommarmatsalen kan räddas i alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s