Historisk bildskatt från Carlstadgillets samlingar nu tillgänglig via Värmlandsarkivs hemsida

cgipict-img-18

Spets-Stina, Lell-Kerstin, Janne Olsson och Gustaf Olsson framför kvarnen på Kvarnberget.

Fotografen på Värmlandsarkiv , Börje Holmén, har gjort en enorm insats och scannat in ett stort antal Karlstadbilder ur Carlstad Gillets samlingar, och lagt ut dem på en sökbar databas, öppen för alla och envar att botanisera i. Ett formligt eldorado för dig som liksom mig är intresserad av hur det gamla Karlstad såg ut. I många fall med informativa och intressanta bildtexter. Initiativet är lysande och jag inser redan nu att detta kommer att sluka ett oförsvarligt stort antal timmar av mitt liv.

Ett exempel är bilden ovan, hämtad ur Axel Hanes samlingar, där vi ser resterna av den gamla kvarnen på Kvarnberget, ursprungligen byggd 1788. Till vänster huset där Svärda, spågumman bodde. Framför kvarnen Spets-Stina, Lell-Kerstin, Janne Olsson och Gustaf Olsson. Till höger Knutte-Petters stuga. Informationen om detta tackar vi Axel Hane för. Som arkivbildare är hans hustru Thyra Hane angiven.

4 svar till “Historisk bildskatt från Carlstadgillets samlingar nu tillgänglig via Värmlandsarkivs hemsida

  1. Va bra och kul att ni lägger ut bilder på nätet. Jag har börjat mer och mer att bli intresserad av att studera Karlstads historia, genom att bli inspirerad av era bilder.

  2. Hej Kajsa! Kul att du gillar bilderna. Och att du blivit intresserad av Karlstads historia. Här finns mycket intressant att hitta.

  3. Besökte min mors faster Agnes som låg döende i ett litet gammalt, gammalt trähus på Kvarnberget. Det var någon gång i början av 60-talet. Som jag minns det var huset mörkt, dunkelt och hela miljön kändes som från uråldrig tid. Tjocka träbalkar, lågt i tak, höga trösklar och unken lukt.
    Hur många hus av den stilen fanns kvar då tro? Har ibland funderat på om huset kanske finns med i något bildarkiv.

  4. Hej Karin! Ja, tänk vad fort en stad förändras. Kvarnberget kallades en tid för Karlstads Mont Martre, då där under en tid uppstod ett konstnärskollektiv, som drogs till den vackra, om än luggslitna, trähusmiljön. På 1960-talets slut sopades berget så rent på träkåkar. Och med dem försvann konstnärerna. Säkert finns din mors fasters hus med i något bildarkiv, för den som har tid att leta. Hör gärna av dig om du hittar det. Så lägger jag in din historia på sidan. Hälsningar, Peter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s