Karlstads forna stolthet. Inre hamn. En hamn mitt inne i staden.

cgipict-img-21

Puls och liv i Karlstads inre hamn på 1950-talet. Innan den delvis fylldes igen.

Karlstads stolthet, inre hamn, i början på seklet. Hamnen låg mitt i staden. Ingen annan stad i Sverige kunde skryta med något dylikt. Det var, som framgår av bilden, en sevärdhet. På 1920-1930 talet när vi växte upp, var det full fart i hamnen. Nu ligger den så gott som död. Halva hamnen är igenfylld och en plåtburksfabrik ligger där istället. Och Löfbergs kaffeskrapa har uppförts på den gamla fina lastkajen. Så nu är allt förstört. Varför?

Texten är skriven av Axel Hahne på 1970-talet. Och bilden är hämtad från Värmlandsarkivs hemsida. Och visst är det lätt att både förstå och dela Hahnes frustration. Den vattennärhet som präglade Karlstads innerstad på 1920-talet har stadsplanerarna sedan länge gjort sitt bästa för att bygga bort. Både i Inre hamn och längs de bägge älvgrenarna.

Men kanske kan det återvinnas med lite rekonstruktiv stadsplanering? Vad sägs t ex om att bygga lite fler offentligt tillgängliga bryggor i gammaldags stil, längs Strandvägen, Älvgatan, Våxnäsgatan och Romstadvägen?

Annonser

One response to “Karlstads forna stolthet. Inre hamn. En hamn mitt inne i staden.

  1. Se på fotot ovan och släpp loss fantasin och nostalgin litet. Direkt utanför fotots vänstra kant låg Tullhuset, strax bakom det låg Vänershov (expositionshuset). Ytterligare litet till vänster fanns Tullholmens sågverk. På deras industriområde fanns ett spårsystem med vagnar som användes för virkestransporter inom området. Det var rena drömmen för småkillar i 8-10-årsåldern. Vagnarna var 2-axlade, c:a 2,5 m långa och försedda med flak. De var avsedda att flyttas med ”handkraft”, tunga visserligen, men var man några stycken kunde man få upp hyfsad fart. Spåren gick från Tullholmsviken upp genom brädgården till såghuset, hyvleriet och justerverket. Där ”åkte vi tåg” på sommarkvällarna och hade jättekul. Det var ju inte helt ofarligt, men det var säkert därför som det var strängt förbjudet. Jag kan dock inte minnas att det var någon som skadades. Ibland undrar jag om dagens ungar har lika kul på sina kommunfinansierade lekplatser? Olle Lindh, Arboga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s