Hagatorget. Innan HSB slog klorna i kvarteret.

cgipict-img-38

Hagatorget med Martins färghandel. Innan HSB slog klorna i det och hela kvarteret.

I Axel Hanes bildsamling på Värmlandsarkivs databas hittar jag följande bild från Hagatorget, som det såg ut innan HSB slog klorna i det. Framlidne Axel Hahne skildrade redan 1970 i sin bildtext vad som skedde:

Husen vid Hagatorget, Martins med färghandel och slaktare Nyman med sin affär, samt i hörnet Nygatan-Åttkantgatan L.J. Strandlunds hus. Men nu är allt borta. HSB bygger nytt över hela kvarteret.

Hagatorget, ja hela Haga faktiskt, lider än idag av sviterna efter HSBs och stadsbyggnadskontorets huvudlösa omvandling av stadsdelen och miljön runt Hagatorget, en gång tänkt att vara Karlstads andra torg. Frågan är om det någonsin hämtar sig. Jag hoppas det.

2 svar till “Hagatorget. Innan HSB slog klorna i kvarteret.

  1. Jag är född i Karlstad 1934 och uppväxt där. När man nu ser hur stan ser ut, blir man ju vemodig. Det är sorgligt hur de styrande har ställt till det. Det var kanske inte så kul alla gånger att bo i en gammal dragig kåk på Herrhagen eller i Viken. Men det var charmigt! Betongschabraken har gjort framsteg i Karlstad likaväl som i Vällingby och Hallstahammar. Olle Lindh, Arboga

  2. På gården bakom byggnaden som inrymde Martins Färghandel fanns ett gårdshus av trä. Högst upp i detta hus bodde karlstadskonstnären Gunnar Bohlin. Han har skildrat många miljöer i det gamla Karlstad. Mest kända är nog hans dukar som visar ”den gamla stenbron” (Östra bron) med Guldlistfabriken, Östra Hyttan och Domkyrkan i fonden. Olle Lindh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s