Hotell Ritz. En gång ett av landsortens mest moderna hotell.

Hotell Ritz i Karlstad. På 1930-talet ett av landsortens mest moderna hotell. Foto: Dan Gunner

På 1930-talet uppfördes på Västra Torggatan 20 i Karlstad ett resandehotell i högsta klass och i tidens moderna arkitekturstil, funkis. Hotellet fick namnet Ritz och det blev snabbt känt som ett av landsortens mest moderna hotell, bl a med eget badrum i nästan alla rum.

Hotell Ritz by Night. Fotograferat år 1936 av Karlstadfotografen Dan Gunner.

Hotell Ritz har sedan dess bytt namn och byggts om många gånger. Nu för tiden heter det Hotell Ibis och av det en gång så läckra funkishusets fasad och interiör återstår idag intet. Som så många andra gamla vackra karlstadhus har det tyvärr genom okänsligt genomförda ombyggnader helt berövats sin forna karaktär och arkitektoniska tids- och särprägel. Visst är det lite trist att det ska behöva vara så?

PS. I den översta bildens vänstra kant skymtar det hus på vars innergård den pyroman som härjade i Karlstad 1959 slutligen greps. Läs mer om det här. DS

Annonser

One response to “Hotell Ritz. En gång ett av landsortens mest moderna hotell.

  1. Vid den norra gaveln av Hotell Ritz fanns ett hus som bl a inrymde Modepäls (på andra sidan gatan, Biskopsgården). Min mor arbetade i pälsaffären i mitten av 50-talet.
    Efter Modepäls, på hörnan låg Café City, med på 50-talet, ganska dåligt rykte. Det frekventerades mest av folk som skulle med en buss, då Busstationen låg på andra sidan gatan. Var inte kaféet förresten grundat av Kent Finells (Hjalmarsson) morföräldrar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s