Royal på Drottninggatan i Karlstad en stilla sommardag 1959. Lugnet före stormen.

Royal. Bageri, café och biograf. En sommardag 1959. Foto: Nils Almgren, VF

Året är 1959. Och det stora rivningshysteriet har ännu inte blommat ut för fullt i Karlstad innerstad. Många av de gamla husen som byggdes efter stadsbranden 1865 står fortfarande kvar. Det nyaste i raden är det som rymmer det populära Royal. Med bageriet i entréplan och det stora caféet en trappa upp. Där man kan välja att sitta vid ett fönsterbord med utsikt mot gatulivet. Eller mer stillsamt i dunklet litet längre bak i lokalen. Och så biografen förstås. Inte att förglömma.

I Drottninggatans förlängning bort mot Klaraborg övergår bebyggelsen i något som snarast liknar en trädgård eller en park. Ett sällsamt småstadsgemyt vilar över staden denna sommardag. Men det är ett bedrägligt lugn.

Tempo. Den nya tiden ska fram. Staden byter ansikte. Foto: B. Ludvigsson

Inom kort skall grävskopornas käftar göra processen kort med de vackra gamla husen och deras konstnärligt utformade och påkostade fasader. Gigantiska varuhus och gallerior skall in i staden. Stora lådor i glas och betong. Och det gamla skall bort. På bara några år sopas staden i det närmaste ren på äldre bebyggelse. Sanering kallas det på stadsplaneringsspråk.

Ofta får en enda enformig och kvartersstor låda ersätta en mångfald av äldre hus i olika stilar och storlekar. Det är en brutal omvandling av stadsbilden som sker på mycket kort tid. I mitten av 1980-talet har även det populära Royal dragit sin sista suck. Och blir för evigt saknat av många som haft det som sitt stamställe.

6 svar till “Royal på Drottninggatan i Karlstad en stilla sommardag 1959. Lugnet före stormen.

  1. Flyttade från Karlstad försommaren 1959 men hann ändå med ett biobesök på Royal. I det rivna huset låg väl Barn och Backfisch som sedemera skulle heta Ellwes?
    Visst låg väl Uno Olsson Herrekipering ant. intill det nya Royal eller sista huset t.v.?

  2. En fika en trappa upp på Royal, det var så mysigt. Tycker mig minnas att möbelklädseln gick i grönt….men kanske missminner mig. Kändes gammalt och genuint och de hade goooda mazariner!:)

    • Instämmer Karin. Det var som en egen liten värld där tiden stod stilla. Och mazarinerna var fantastiska. Precis som de äldre damerna som serverade. Det finns en serie härliga interiörbilder från caféet, tagna av Bertil Ludvigsson, i Värmlands Museums bildarkiv.

  3. Om jag inte misstar mig så finns delar av Royals inredning bevarad i en utställning på Värmlands Museum?

  4. Lennart Fernqvist

    Bilden på Royal är en VF:bild foto Nils Almgren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s