Wilhelm och Anna Nyström, Conrad Fristedt, Karlstads första bil och en skjuten orangutang.

Wilhelm och Anna Nyström i Karlstads första bil ute vid villan i Skattkärr

En webbplats som jag återkommer till gång efter annan är Värmlandsarkivs fantastiska fotodatabas med oändliga mängder historiska Karlstadbilder. Bland arkivbildarna finns Thyra Hane, vars man Axel Hane ägnade tid åt att dokumentera ”sitt” Karlstad, inte sällan utan en viss bitterhet över vad han upplevde var en skövling och förändring till det sämre.

Bilden ovan kommer från hans samlingar och av Hanes noteringar kan vi utläsa att paret i bilen, för övrigt Karlstads allra första, är direktör Wilhelm Nyström och hustrun Anna och att bilden är tagen vid deras vackra villa i Skattkärr. Övriga på bilden är bl a barnen Bo Nyström (i skolmössa) samt dottern Elesif. (Jag tror att familjen ägde och drev Nyströms Orgel- & Pianofabrik, men jag får återkomma om detta.)

Vänner på besök hos familjen Nyström i Skattkärr

I samma samling hittar jag ytterligare en bild tagen ute vid villan. I Hanes notering står ”Segerborg längst åt vänster, den tjocka damen är gamla fru Nyström, Wilhelm Nyström längst åt höger, i mitten står Conrad Fristedt, det var han som sköt orangutangen som fanns en gång på Gymnasiemuséet”.

Segerborg, till vänster på bilden, googlar jag mig till, hette Karl Hugo i förnamn och var bl a teckningslärare på Karlstad Högre Allmäna Läroverk, dvs dagens Tingvallagymnasium. Och känd Karlstad Karlstadprofil vid denna tid. Sedermera blev han överlärare och seminarieföreståndare vid Högre Konstindustriella skolan i Stockholm – numera Konstfack. När Segerborg 1949 firade sin 85-årsdag skrev tidskriften Teckningen, det officiella organet för Teckningslärarnas riksförbund, bl a ”Ingen torde ha haft ett så starkt inflytande på svensk teckningsundervisning som Hugo Segerborg.”

Mannen i mitten, Conrad Fristedt, orangutangskytten, var lektor och kollega till Segerborg på läroverket och undervisade bl a i biologi och kemi. Fristedts blivande svärfar, den rike markägaren Jonas Andersson från Trossnäs, lät 1899 bygga Sockerslottet i Karlstad då han fick vetskap om att dottern Ida skulle gifta sig med Fristedt. Anderssons ville ju att hans nygifta dotter skulle bo ståndsmässigt. Det unga paret blev sålunda det nyuppförda Sockerslottets första hyresgäster.

Men Conrad Fristedt var också zoolog, reste vida omkring och skrev böcker, som t ex ”På forskningsfärd. Minnen från en tvåårig vistelse bland Ceylons tamiler och singhaleser, Australiens kannibaler och Nya Zeelands maorer” utgiven 1891 på Bonniers förlag.

Månne det var då han fick sikte på orangutangen?

6 svar till “Wilhelm och Anna Nyström, Conrad Fristedt, Karlstads första bil och en skjuten orangutang.

 1. Anna Sjostam gift Nystrom ar gift med min farfar Wilhelm Nystrom .Agde Nystroms Orgel &pianofabrik grundad 1865 .av min farfarsfar Johan Petter Nystrom fodd I Vase 1839,
  (Elisif)

  • Johan Petter Nyström är min farmors farfar. Min farmor hette Lilly Sonja, född 10/1 1909. Vi är släkt på långt håll Christina!

   • christina nystrom

    Hej Helena,Hur mycket känner du till om Pianofabriken och släkten för övrigt..?Jag är född 1938 i Karlstad och jag antar att vi är någorlunda jämngamla med föräldrar som är födda i början av 1900 talet . Min bror håller på att släktforska om Nyströms ,är det något du eller någon i din släkt sysslat med ??Han bor i Skaratrakten själv hamnade jag nere i Skåne efter några år tillsammans med min mamma i Alicante.. Jag var gift 3 år men sedan 1967 har jag bott ensam och min dotter född 1960 flyttade 1983 till Hawaii men numera i New York! Hör gärna av dig på chrisnys81@gmail.com eller hitta mig p[ FB antingen med ett halsband eller en igelkott!!!. Halsningar Christina.

 2. På bilden kan man se Carl Wilhelm Nyström född 6/4 1871 h h Anna Kristina Nyström född Sjöstam 28/11 1874. Vars far Johan Petter grundare av JP Nyström orgel & pianofabrik.

 3. christina nystrom

  Lena Cronqvist min lek o klasskamrat vars morfar är nämnde Segerborg

 4. Bo Nyström stavade Boo. Jag minns det särskilt för som barn kände jag en av hans döttrar (Elisabeth) och eftersom mitt eget namn är Bo minns jag pappans stavning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s