Mysteriet med den okända jättevillan. Kan du hjälpa oss lösa det?

ddd

Villa någonstans i Värmland på 1920-talet. Så lyder den knapphändiga…..

Värmlands Museums digitala bildarkiv är en plats dit jag ofta återkommer, för att bege mig på upptäcktsfärd i det gamla Karlstads historia. Här kan jag förlora mig i timmar i det förflutnas värld, bland gator, gränder, hus och människor som inte längre finns. Ibland bär det iväg även utanför Karlstads gränser. Som i fallet med den mystiska villan i detta inlägg. Åtminstone tror jag det.

ddd

…informationen om den här sagolika villan. Synnerligen påkostad och….

Av bildtexten framgår nämligen inte var villan är, eller var, belägen. Jag vet nämligen inte om den finns kvar än idag. Bara att bilden är tagen av den Karlstadbördige hovfotografen Karl Nyström, någonstans i Värmland, kring år 1920. Att villan är okänd tycks mig märkligt, givet att den är sagolikt pampig, och således borde vara uppförd av någon känd, rik person.

ddd

..och vackert belägen på en udde, omgiven av vatten. Men vart låg den vackra…

Nyttjar man bildarkivets förnämliga zoomfunktion kan man studera den rikt detaljerade fasaden på riktigt nära håll. Och här har sannerligen inte sparats på krutet. Här finns allt man kan önska sig av den tidens panelarkitektur med ett formspråk som härstammar i rakt nerstigande led från de gamla grekernas och romarnas arkitektur. Tänk vad de kunde rita och konstruera en gång i tiden.

ddd

..villan? Och vems var den? Detta mysterium hoppas vi att bloggens läsare…

Men vad är det då för ett hus? Och vart låg det? Om vi tittar närmare på bilden kanske vi kan hitta detaljer som hjälper oss på traven. Framför huset står två rock – och hattprydda herrar. Den ene tycks bjuda den andre på en cigarett. Det hela ser som så ofta på bilder tagna vid denna tid, litet stelt och uppställt ut. Och husets bottenvåning har något institutionellt över sig. Något slutet. Eller hur?

ddd

…kan hjälpa oss lösa. Finns den kanske rent av kvar än idag. Dess arkitektur….

Låter vi blicken vandra längs husets bottenvåning mot bildens vänsterkant skymtar vi två små barn mellan träden. Det ser ut som en pojke och en flicka. Inga entréer. Inga blommor. Inga trädgårdsmöbler. Nog ser det märkligt kalt ut jämfört med många andra bilder på villor från denna tid. Åtminstone reflekterar jag över detta faktum.

ddd

…signalerar rikedom. Men är det inte något i bilden som känns lite ödsligt? Lite…

Huset tycks vara beläget på en udde, och omgivet av vatten. Flott. Zoomar vi in på verandasidan, som märkligt nog tycks vända bort från vattnet, dyker de bägge hattprydda männen upp igen. Nu har mannen med käppen fått fyr på sin cigarett. Verandan är vackert formgiven, som verandor ofta var vid denna tid, men har ändå något märkligt ödsligt över sig. Träden är lövfria. Signalerande tidig vår eller sen höst.

ddd

..öde. Som i avsaknad av kärlek och omsorg? Kan du hjälpa oss lösa gåtan?

Låter vi blicken vandra uppför fasaden, till det rikt dekorerade fönsterpartiet ovanför verandan, skymtar en suddig gestalt upp i det vänstra fönstret. Där står vad som ser ut att vara en kvinna, med något som tycks mig vara ett husdjur i famnen. Men det kan också vara ett litet barn. Inga blommor. Hmm. Är det en villa enkom för sommarbruk månne?

Men vem är människorna på bilden? Vart låg, eller ligger, huset? Och vad har det för historia? Kanske kan du, käre läsare, hjälpa oss på traven med detta mysterium.

28 svar till “Mysteriet med den okända jättevillan. Kan du hjälpa oss lösa det?

 1. Elisabeth Andersson

  Klickar man på fotot så blir det lite större, då ser det ut som kvinnan håller i ett barn i famnen.

 2. Hus vid alstersvik eller runt alstern?

 3. Tänker även att det kan vara värmskog/Liljedahl eller liljenäs…

 4. Har ni kollat Torstengården på Glava Glasbruk? Det huset är just så utsmyckat, dessutom ser man en bit av Stora Gla i just den viken som går in vid bruket samt Harnäset som är en halvö just utanför!

 5. Tror detta är ”sjukhusvillan” längst ut på edsgatan finns en udde och jag tror dettarsamma hus! Vid sjön alstern tror jag det är! Nära steffesväg! Kan vägbeskriva om det behövs! Med vänlig hälsning, sara

 6. Ääsh alla ser ju att de är Madhouse på Ulleberg!

 7. Själv har jag tyvärr ingen aning. Ann Katrin Phil Atmer har skrivit en bok om Sommarvillor i Sverige kring sekelskiftet (http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Ann_Katrin_Pihl_Atmer). Kanske hon kan vara behjälplig?

 8. Min gissning är klarälvsdalen att döma med bakgrunden. De rika industipamparna bosatt sig ofta i Uddeholm utanför Hagfors när järnverken moderniserades och byttes ut. Jag tror det är där uppe någonstans.

 9. Kan vara longs slott som revs innan kriget. Ligger ett nyare stort slott där nu vid långsjöns östsida

 10. Tomas Hvittfeldt

  Och det är inte heller Longs slott. Det såg ut så här:
  http://www.wimedarbetare.nu/blomquist/vykort/Grums/target4.html
  Jag har också Googlesökt bilden, men finner inget.

 11. Monica Martinsen

  Det finns en stor villa i Jössefors vid kraftstationen. Den villan är på en halvö.

 12. Jössefors, menar du den här: http://www.ljfastigheter.com/bilder/fastigheter/xl/jossefors.jpg ?
  Stenhus ritat av Ferdinand Boberg.

 13. Hotellet på Hammars udde?

 14. Domnarvets jernverks disponent Lorentz Ludvig Zethelius sommarvilla på Klippudden i sjön Runn i Dalarna?

 15. Hej!
  Det ligger ett stort hus ute i Skattkärr vid Herrön med följande koordinater: 59.39687, 13.66502 , kan det vara det ?

 16. Villan på Skogsvik Björneborg

 17. Case closed? Ser ut som samma hus.

 18. Definitivt samma hus.

 19. Huset låg på en udde i Vismen i ett numera villaområde i Björneborg ( Kristinehamns kommun ) Huset var disponentens på bruket sommarnöje. Då det byggdes fanns inga andra hus där men från 1909 och framåt började det byggas villor och senare blev Skogsvik ett litet handelscentrum. Numera endast villaområde och huset revs gör några decennier sen efter att ha byggts om och använts som militärförläggning, hyreshus, sjukstuga, pensionärshem mm.

 20. Kan detta hus vara hotellet som revs under andra världskriget i lekvattnet

 21. Stora Villan på Skogsvik i (Wärmlands ) Björneborg, som det hette på den tiden det begav sig. Nja Kusin Yvonne, Huset byggdes som en ståtlig sommarvilla åt borgmästare Carl Nordenfelt i Kristinehamn. Han var släkt med Nordenfeldtarna på Björneborgs herrgård, ägare till Bruket. Senare ägare till huset blev bl a Donald William-Olsson, grundare av Lundsbergs skola, och senare Victor Bergman, känd Kristinehamnsprofil. Udden var fram till 1909 beväxt med storskog då det utöver Stora villan endast fanns en bagarstuga samt ett stall som övrig bebyggelse. Anders o Hanna Holmqvist som då bodde i Stora villan köpte 3 st tomter, varav 2 st bebyggdes och blev Skogsviksvägen 9, Skogsviksvägen 13 såldes senare till Nicklas Hiller. Anders o Hanna fick en dotter som föddes på juldagen 1908.Efter nyår 1909 började man bebygga tomterna Skogsviksvägen 9
  med en nerplockad timmerstomme, i vilken jag (undertecknad) bor i.
  Stora villan var omringad av en liten ”kanal”/ ”stensatt dike”, diket var övertäckt med små gjutjärnsgaller typ fotskrapor och dessa kan man finna som just fotskrapor utanför hus i Björneborg. Stora Villan revs i början av 1990-talet, efter att i stort sett samtliga på Skogsvik skrev på en protestlista
  mot rivningen, som lämnades till kommunen.

 22. Ja den borde ha rivits runt 1991-92 någon gång.
  Minns att vi lekte där och det fanns gamla tidningar på golvet.Bland annat från när Kungen hade dött 1973.

 23. Jimmie Byberg

  Villa skogsvik Björneborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s