10 bilder av Wermlandsbanken. Ett bankpalats som gör skäl för sitt epitet.

Mitt för stora torget i Karlstad tronar en av de pampigaste byggnader som staden skådat, den gamla Wermlandsbanken. Banken uppfördes 1906-1908 efter ritningar av den skicklige arkitekten Ernst Stenhammar. Som traditionen bjöd vid denna tid blev den ett formligt inferno av överdåd. Inte för inte kallas bankhusen från denna tid för bankpalats. Få gör i så hög grad skäl för namnet som just Wermlandsbanken.

I mitten på 1990-talet lämnade banken lokalerna och Universitet fick ta över dem. Den pampiga bankhallen har sedan dess genomgått en ganska radikal ombyggnad till föreläsningssal. En ganska dålig sådan, om jag tillåts säga min egen mening. Mycket av den forna prakten finns emellertid bevarad. Som t ex de storslagna väggpanelerna i specialimporterad Hondurasmahogny.

1993 klassades byggnaden som Byggnadsminne. Starkare skydd kan en byggnad inte få mot förvanskning. Men, som vi vet här i Karlstad så betyder det tyvärr föga. På vår vackra Teater, jämte Kungliga Operan i Stockholm en av få intakta teatrar ritade av den kände arkitekten Axel Anderberg, har man nu tillåtit radikal exteriöra förändringar trots att även denna är Byggnadsminnesmärkt. Kulturmiljöer har tyvärr ingen hög status i Karlstad, trots att de vackra husen uppskattas stort såväl av Karlstadbor som turister.

I dagarna pratas det nu om planer på en saluhall i gamla Wermlandsbanken. Personligen är jag absolut för att öppna upp de vackra lokalerna för allmänheten att beskåda och njuta av. Men kanske lämpar den sig bättre för t ex klädbutik, typ Urban Outfitters underbara butik i av en gammal biosalong i Stockholm, eller som restaurang. Oavsett vad är det dock av yttersta vikt att byggnaden behandlas respektfullt och behålls intakt.

Bilderna i det här inlägget, tagna av den kände Karlstadfotografen Arvid Kjerling (kul länk), kommer från en gammal bildmapp som jag nyligen till min stora glädje fann på Tradera. Inom kort hoppas jag kunna återkomma med nytagna bilder ur samma vyer som dessa. Så får vi tillsammans chansen att göra en bedömning av hur väl man hittilldags lyckats med ambitionen att bevara denna ovärderliga del av Karlstads kulturhistoriska arv. Med en tydlig doft från de gamla bankpalatsens tid.

5 svar till “10 bilder av Wermlandsbanken. Ett bankpalats som gör skäl för sitt epitet.

 1. En saluhall i den här vackra gamla byggnaden verkar spontant inte helt lyckat. Att däremot återställa lokalerna i entréplan och använda dem till en konsthall låter intressant.

  I vilket fall så borde den gamla bankhallen kunna användas till någon daglig och publik verksamhet och inte bara till enstaka föredrag.

  NWT hade en större artikel om Wermlandsbanken i samband med dess 100-årsjubileum: http://nwt.se/mera/helg/article450835.ece

  I artikeln finns några foton som visar hur lokalerna ser ut i dagsläget. Bankhallen är ombyggd men annars verkar mycket vara intakt.

 2. Lars > Instämmer. Butik är ju ett annat bra alternativ. I alla fall om man gör den på samma sätt som Urban Outfitters gjort i Stockholm med den gamla biografen Röda Kvarn – se http://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6da_Kvarn,_Stockholm. Det är så oerhört snyggt gjort. Tack för länken.

 3. Härliga bilder. Och roligt att få höra lite om vad som är på gång i Karlstad. Att öppna upp gamla Wermlandsbanken för allmänheten låter väldigt bra. Konsthall, saluhall, klädaffär – bara de inte gör som i Grands matsal/Gustaf Peterssons bosättningsaffär då, där det inte finns några spår kvar, utan som i Röda Kvarn. Håller med om att Urban Outfitters är en fantastisk lokal. Den ska visst vara utformad så att den kan återställas till biograf i framtiden?

 4. Det låter vettigt, men vore de inte coolt att återställa den, är det ingen bank som ska ha ett litet billigt kontor i centrala Karlstad?
  De har väll planer på att fixa Arkaden. Min tro är att det kommer bli döden för Duvan medan man bygger ihop Mitt i City och Arkaden med en glasad gång bro i luften.
  I så fall vore det inte häftigt att ha Bankpalatset som huvudentré?

 5. Agnetha > Håller med dig beträffande gamla Grand Hotell. De har totalblåst lokalerna på allt kulturhistoriskt innehåll och vitmålat det. Samma öde har drabbat flera av våra andra gamla banklokaler. Kommunen har fullkomligt tappat greppet om dessa frågor. Ja förresten, tappat och tappat. De har aldrig haft något grepp alls om dem. Den varsamma och pietetsfulla omvandlingen av Röda Kvarn i Stockholm är direkta motsatsen till skeendena i Karlstad, och visar vad som kan vara möjligt om kunskapen, viljan och visionerna finns.

  Niklas > Alls ingen dum tanke du har om huvudentrén. Jag tror faktiskt att man tänkt i de banorna. Att banken skulle kunna användas som en koppling mellan den tänkta gallerian och torget. En sympatisk tanke tycker jag. Men allt beror på hur det görs. Än så länge har inga trevliga gallerior skapats i Karlstad. De är allt för sterila och kalla. För dåligt gjorda helt enkelt. Mitt i city är inget undantag. Om det ska göras ska det göras med pietetsfull hand och stilfullt. När Mitt i city skapades eftersträvade man en ”gucchi”-känsla. Det blev tyvärr mer ”tensta” av det hela. Eller ”bergvik” för att använda ett mer lokalt referensobjekt. Men, tanken är intressant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s